Locale

Propunere legislativă: pisicile nesupravegheate ar putea fi considerate „animale fără stăpân” şi eutanasiate

schedule 13 mar. 2024, 17:25

Propunere legislativă: pisicile nesupravegheate ar putea fi considerate „animale fără stăpân” şi eutanasiate
Propunere legislativă în România vizează gestionarea pisicilor nesupravegheate ca "animale fără stăpân", cu posibila eutanasiere după 30 de zile.

O propunere legislativă recentă ar putea schimba modul în care sunt gestionate pisicile nesupravegheate din România. Conform inițiativei, acestea ar putea fi considerate „animale fără stăpân” și, ca urmare, capturate și duse în adăposturi, unde, după caz, ar putea fi eutanasiate.

Proiectul de modificare și completare a OUG nr.155/2001, care se ocupă în prezent doar de gestionarea câinilor fără stăpân, a fost inițiat de deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda și este susținut de alți cinci deputați neafiliați. Propunerea legislativă extinde definiția „animalului fără stăpân” la pisicile care sunt găsite pe domeniul public sau în locuri publice, necontrolate și nesupravegheate.

Conform proiectului, consiliile locale și Consiliul General al Municipiului București ar avea obligația de a înființa servicii specializate pentru gestionarea acestor animale în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. De asemenea, ar trebui să amenajeze și să suplimenteze adăposturile publice pentru animale fără stăpân și să angajeze cel puțin un tehnician veterinar pentru evidență și supraveghere.

Animalele capturate ar urma să fie ținute în adăposturi pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, timp în care populația ar trebui informată despre posibilitatea de adopție sau revendicare. Pisicile bolnave incurabil ar putea fi eutanasiate imediat, în timp ce cele nerevendicate sau neadoptate ar urma să fie eutanasiate după expirarea termenului de 30 de zile, cu excepția cazurilor medicale justificate.

Cheltuielile necesare implementării procedurilor vor fi suportate din bugetul local sau din alte surse. Proiectul prevede, de asemenea, participarea reprezentanților asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor la acțiunile de capturare, adăpostire și adopție, iar împiedicarea acestora se va sancționa cu amenzi semnificative.

Inițiatorul proiectului argumentează că, deși pisicile nu reprezintă un pericol direct pentru oameni, creșterea numărului lor poate duce la dificultăți în procurarea hranei și la transmiterea de boli. De asemenea, absența unui cadru legislativ pentru gestionarea pisicilor fără stăpân împiedică alocarea fondurilor necesare pentru adăposturi, tratament și sterilizare. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, care este prima Cameră sesizată în acest caz.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---