Social

Primarii români se revoltă cu privire la comasarea comunelor: „Noi trăim în agonie”

schedule 14 feb. 2024, 08:13

Primarii români se revoltă cu privire la comasarea comunelor: „Noi trăim în agonie”
Foto: Guvernul României/Facebook

În jur de 350 de primari de comune au venit la București pentru a-și exprima revolta față de

. Propunerea a venit de la Camera de Comerț și Industrie.

Primarii români, revoltați de comasarea comunelor

Zeci de primari au venit la București pentru a-și exprima nemulțumirea în fața premierului Marcel Ciolacu cu privire la comasarea comunelor, propunere venită de la Camera de Comerț și Industrie. Ideea constă în comasarea comunelor cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori, pentru a face economii la buget.

Proiectul de reorganizare vizează reducerea numărului de județe de la 42 la 15. În cadrul adunării generale a Asociației Comunelor din România, Marcel Ciolacu a afirmat că satele și comunele nu se pot dezvolta cu demagogie.

"Precomasări, crize suprapuse... mai bine vorbim despre unire", a spus Marcel Ciolacu.

Camera de Comerț spune că această comasare ar aduce economii la bugetul statului, deoarece s-ar cheltui mai puțin pentru salarizarea funcționarilor după închiderea aproximativ a două treimi din primării.

"Domnule prim-ministru, fiți bărbat de stat și faceți reorganizarea administrativ teritorială în România. Altfel, noi trăim în agonie. Am buget de 389.000 de miliarde de lei vechi", spune un primar.
"Această reformă ar trebui începută de la administrația publică centrală, ministere, agenții naționale, instituții naționale tăiate pe peste noapte pe lângă ministere unde cu adevărat găsim o organigramă supraîncărcată", mai spune un primar.

Proiectul de reorganizare cuprinde reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinire a noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, precum și redefinire a noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori.

De asemenea, toate instituțiile publice de concentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă. Edilii au vorbit și despre o altă problemă, cea a bugetelor locale, dar și a salariilor.

"Toți acești 350 de primari de aici se află în situația ciudată de a fi salariați ai administrației publice, dar de a nu fi salariați ai administrației publice, pentru că acolo unde în ordonanță spune că toți suntem plătiți la nivelul anului 2022, dumnealor toți și toți cei de acasă și toți viceprimarii din spatele lor și toți cei 60.000 de salariați din spatele lor suntem legați de gard și am rămas la nivelul anului 2021", mai spune un primar.

Marcel Ciolacu a venit cu un răspuns pentru primarii revoltați.

"Statele și comunele noastre nu se pot dezvolta cu demagogie, ci cu grădinițe, dispensare, sisteme de alimentare cu apă și gaz. Iar sute de miliarde de lei necesare pentru a investi în asemenea obiective vin exclusiv din fonduri europene", spune Marcel Ciolacu
"Unii am semnat contract pentru piste de bicicliști, dar, surpriză banii pentru pistele de bicicliști au dispărut din PNRR", mai spune un primar.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---