Un sondaj recent realizat de INSCOP la comanda News.ro relevă că peste 80% dintre români sunt în favoarea reducerii mandatului președintelui de la 5 la 4 ani, aliniindu-l astfel cu mandatele parlamentarilor și primarilor. Conform sondajului, 82% dintre respondenți consideră că această schimbare este o idee bună, în timp ce 15,3% se opun, iar 2,7% nu au o opinie sau nu răspund.
Pe lângă reducerea mandatului, sondajul a explorat și opinia publică referitoare la relația dintre președinte și prim-ministru. Aproape jumătate dintre români (48,5%) cred că ar fi mai bine ca aceștia să provină din aceeași tabără politică pentru a evita certurile și instabilitatea, în timp ce 49,4% sunt de părere că ar fi mai benefic ca liderii să fie din tabere politice diferite pentru a se controla reciproc, chiar dacă acest lucru ar putea duce la tensiuni și instabilitate.
Citește și:
O nouă avarie la rețeaua de termoficare în Capitală
Când s-ar fi petrecut, de fapt, Nașterea Domnului. Nu ar fi fost pe data de 25 decembrie
Sondajul a identificat și diferențe în preferințe bazate pe demografie, cu susținători ai PSD-PNL și ai ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară sau liceală, cei inactivi potențial activi sau gulerele gri, persoanele cu venituri mai reduse și locuitorii din zonele urbane mici sau rurale preferând ca președintele și prim-ministrul să fie din aceeași tabără politică. Pe de altă parte, persoanele cu educație superioară, gulerele albe și locuitorii din zonele urbane mari și Bucureștiul tind să favorizeze apartenența la tabere politice diferite pentru a asigura un control reciproc.
Directorul general al INSCOP, Remus Ștefureac, a subliniat că dorința românilor de a avea mandate sincronizate pentru președinte, parlament și primari ar putea fi motivată de dorința de a simplifica procesele electorale. El a menționat că instabilitatea și crizele politice care au urmat după modificarea Constituției din 2003, care a extins mandatul președintelui la 5 ani, sunt percepute ca probleme de doar o parte a populației.
Citește și:
Majoritatea preferă un președinte neutru, conform INSCOP
Preferința românilor pentru 1 Mai în familie, conform INSCOP
Sondajul a fost efectuat în perioada 22 - 29 februarie prin metoda CATI (interviuri telefonice) și a implicat un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României de 18 ani și peste. Marja de eroare a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.