Social

Cutremurele din Turcia și Siria: Mărturiile românilor prinși în mijlocul dezastrului

schedule 07 feb. 2023, 10:30

Cutremurele din Turcia și Siria: Mărturiile românilor prinși în mijlocul dezastrului
Foto: hasanucarphotography/Shutterstock

Luni, au fost cutremure fără precedent în ultimul secol, care au pus la pământ orașe istorice din Turcia și Siria, primul de 7,8 pe scara Richter, iar al doilea de 7,5. Bilanțul, încă provizoriu, de la ora scrierii acestui articol, arată peste 5.000 de morți și cel puțin 20.534 de răniți, care se agravează treptat. Zece români vor fi aduși acasă cu avioane militare. Mai mulți fotbaliști, titulari români la cluburile din Turcia, au fost prinși în mijlocul dezastrului. Mărturiile lor. 

Mărturiile românilor prinși în dezastrul creat de cutremurele din Turcia și Siria

„Dormeam şi eu şi soţul şi ne-am trezit din somn, se clătina tot apartamentul într-un mod teribil. Ne-am adăpostit undeva, între un perete şi un pat”, a declarat Teodora Iconova, româncă stabilită în Turcia.
„Ne-am trezit cu o bubuitură foarte tare. Nici nu ştiu cum am ieşit. S-a simţit foarte puteric. Am ieşit afară şi, pur şi simplu, am stat în maşină. Şi suntem tot afară. Aşteptăm. O să mai fie replici”, a spus Derya, româncă stabilită în Şanlıurfa, pentru Observator.
„Şi aici sunt foarte multe victime. Deodamdată, nu se ştie sigur, pentru că este devreme, sunt foarte mulţi care nu sunt încă scoşi. S-au prăbuşit foarte multe”, a completat Derya.
„Am văzut în drumul nostru o clădire care era dărmată, erau soldaţi, erau ambulanţe, ceva teribil. O persoană din angajaţii soţului a primit un telefon în jurul orei 5 şi ceva dimineaţa că i se dărâmă casa şi familia lui era acolo, gen în casă... Este o isterie generală”, a mai mărturisit Teodora Iconova, româncă stabilită în Turcia. 
„Sunt devastat de tot ceea ce s-a întâmplat în Turcia. Sunt două dintre echipele unde am lucrat. Am prieteni, am rămas în relaţii bune cu oamenii de acolo. Am fost foarte îngrijorat de dimineaţă. Aveam foarte multe apeluri, foarte multe mesaje. Am încercat să iau legătura.
„Din păcate, al treilea portar pe care l-am avut la Malatya nu fusese scos de sub dărâmături. E o tragedie imensă. Este o situaţie delicaată, nu mi-aş fi dorit niciodată să se întâmple. Dumnezeu mă are în pază şi nu s-a întâmplat cât am lucrat în Turcia”, a transmis Marius Șumudică, antrenor de fotbal.

Alex Maxim joacă la echipa Gaziantep. „Am avut liber după meciul pe care l-am jucat și majoritatea jucătorilor sunt plecați din oraș, dar suntem în legătură cu cei de acolo. Nu e ok. Mulțumesc lui Dumnezeu dar am prieteni acolo, am colegi. Toată lumea e în stradă, toată lumea nu are voie să se întoarcă în case”, a povestit Alexandru Maxim, fotbalist Gaziantep, Turcia.

De asemenea, echipa Oțelu Galați este în cantonament în Antalya. „Am simțit cutremurul foarte foarte bine, a durat, eu știu, estimativ în jur de 40-45 de secunde. Au început să tremure toate lustrele, toate paharele de la masă. Din fericire toată lumea e bine”, Dorinel Munteanu, antrenor Oțelu Galați.

Cum s-a produs cutremurul din Turcia

Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din lume, teritoriul ei fiind la intersecția mai multor falii importante. Turcia este traversată de această falie nordică, ce duce până în Istanbul. Cutremurele apărute aici sunt provocate de ciocnirea cu placa tectonă euroastiatică de la nord, aceeași placă pe care se află și România. 

Cutremurul de luni a fost însă produs din cauza faliei estice. Falia estică reprezintă de fapt granița dintre placa tectonică anatoliană și placa arabică. Cutremurele care pronesc de aici sunt provocate de un tip de mișcare numit alunecare laterală, adică o placă se freacă de cealaltă placă în timp ce alunecă efectiv una pe lângă alta. 

Din 1939, au fost multe cutremure provocate de falia nordică, dar o serie de seisme devastatoare au avut și în est începând cu 1998, când au murit 145 de oaeni. Alți 177 au fost uciși în 2003, iar alți aproximativ 100 în alte două cutremure care au urmat în anii de după. Seismul de luni, însă, este de departe cel mai devastator. 



SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---