Speciale

Melodia preferată de Nicolae Ceaușescu. Este ascultată și astăzi de români

schedule 03 ian. 2024, 08:44

În comunism, România, condusă de Nicolae Ceaușescu, a avut un gust muzical diferit. Regimul a impus norme aspre în toate sferele activității sociale și nici cultura nu a fost „iertată”. Directivele oficiale erau denumite „canon” și stabilite de activiștii culturali și de cenzură. Muzica a fost și ea foarte bine controlată de dictator, de la linie melodică până la versuri. Însă, în pofida rigorilor, în acele vremuri, artiștii tot au compus și tot au cântat, lăsând în urmă șlagăre remarcabile, ascultate și astăzi în casele românilor. Unul dintre ele era „Frumoasa mea cu ochii verzi”, o melodie preferată de Nicolae Ceaușescu, de altfel. 

Melodia „Frumoasa mea cu ochii verzi” este interpretată de artistul gălățean Teodor Munteanu, a cărui voce a fermecat nu doar inimile românilor, ci și ale unor personalități politice, inclusiv pe cea a președintelui american Richard Nixon. 

Teodor Munteanu a cântat în mii de turnee, atât în țară, cât și în străinătate, lăsând o amprentă muzicală de neuitat. Vocea sa a fost ca un magnet pentru liderii de stat deopotrivă. A captivat atenția unor figuri precum Richard Nixon, Gheorghiu Dej sau Nicolae Ceaușescu. 

Unul dintre momentele culminante ale carierei lui Teodor Munteanu a avut loc într-un cadru special, la Calul Bălan, în Constanța, unde a fost invitat să cânte la dorința lui Nicolae Ceaușescu. În fața unor spectatori de seamă precum Richard Nixon și Nicolae Ceaușescu, Teodor Munteanu a oferit o interpretare captivantă a șlagărului său. 

După ce a prestat, a primit aplauze și un elogiu surprinzător. Un general de armată, în numele lui Nicolae Ceaușescu, i-a transmis recunoștința pentru prestația sa, asigurându-l că acea seară va rămâne una de neuitat. 

Preferințele muzicale ale lui Nicolae Ceaușescu

Potrivit mărturiilor artistului, Nicolae Ceaușescu avea o predilecție pentru melodiile compuse de români în perioada dintre cele două războaie mondiale. Se spune că dictatorul știa toate textele și că nu ezita să corecteze pe oricine greșea în interpretarea lor. Printre piesele care l-au captivat pe liderul comunist se numără „Frumoasa mea cu ochii verzi”. 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---