Special Speciale

Ce se întâmpla cu cei care făceau glume despre Nicolae Ceaușescu. Un actor a plătit scump pentru vorbele sale

schedule 07 nov. 2023, 11:07

Ce se întâmpla cu cei care făceau glume despre Nicolae Ceaușescu. Un actor a plătit scump pentru vorbele sale
Foto: Captura video YT

Se poate spune că umorul, de cele mai multe ori, a salvat poporul românesc. Ne-a făcut să uităm, măcar pentru un moment, de necazuri și ne-a făcut să ne luăm ochii de la neajunsuri. Și, cum era mai mult timp cândva decât acum, românii inventau tot felul de bancuri cu Nicolae Ceaușescu. Surprinzător este că nu însuși dictatorul era deranjat de glumele pe seama sa, ci soția. Totuși, bancurile cu Nicolae Ceaușescu erau periculoase, căci a face ironii la adresa dictatorului putea însemna și pedeapsa cu închisoarea uneori. 

Ce pățeau cei care spuneau bancuri despre Ceaușescu înainte de Revoluție

Cu toții ne putem imagina că nu era o idee bună să spui bancuri despre Nicolae Ceaușescu sau despre regimul comunist, în perioada în care acesta era la putere în România. 

În acele vremuri, regimul nu țintea doar persoanele influente, care puteau fi o amenințare pentru regim, ci și oamenii de rând. Iar o glumă despre dicatotor putea să coste foarte mult pe cel care o spunea. 

Bancurile despre regim nu erau acceptate de către autorități și cum nu știai niciodată cine colabora cu Securitatea, cel mai bine era să nu te amuzi pe seama lui Nicolae Ceaușescu în public, altminteri consecințele erau grave. 

Cel care a simțit repercusiunile unor astfel de glume a fost faimosul actor din Transilvania Árpád Viski. Artistul avea destul de des ironii despre sărăcia și problemele din timpul conducerii lui Ceușeascu, iar Securitatea a intrat repede pe fir. 

Árpád Viski a fost arestat și închis în 1983, fiind acuzat de propagandă antistratală. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar pentru o perioadă de timp familia sa nici nu a știut unde se află. 

După ce a fost eliberat, actorului i-a fost interzis să mai joace în piese de teatru, însă acesta a continuat să vorbească împotriva regimului. Mai mult, la un moment dat, el chiar a glumit că l-ar ucide pe Ceaușescu, dacă ar ajunge la București. Pe data de 12 ianuarie 1986, Árpád Viski a fost găsit spânzurat, în condiții misterioase. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---