Speciale Special

Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu să fie primul lider comunist la celebrul parc de distracții Disneyland. După Mickey Mouse, s-a întâlnit cu Richard Nixon

schedule 05 oct. 2023, 11:48

Mult timp s-a vorbit despre vizita lui Nicolae Ceaușescu la Disneyland din 15 octombrie 1970. Și presa de peste Ocean scria neîncetat, tocmai pentru că acesta era primul lider comunist care vizita celebrul parc de distracții din Anaheim-California. 

După ce România a refuzat să invadeze Cehoslovacia în 1968, Nicolae Ceaușescu a fost privit diferit de liderii occidentali. Așa că, în 1970, dictatorul a ajuns în SUA și s-a întâlnit cu Richard Nixon. Cu toate acestea, înainte de marele eveniment, Ceaușescu a mers la Disneyland și l-a întâlnit pe Mickey Mouse. 

Deschis în anul 1955, locul de distracții din Anaheim a fost primul parc tematic deschis de către compania Walt Disney și singurul proiectat și construit sub supravegherea lui Walt Disney. 

Richard Nixon a devenit președinte al SUA în 1968 și a descoperit că Nicolae Ceaușescu avea o politică externă diferită de cea a Moscovei la acea vreme. În august 1969, Nixon a venit la București, iar în octombrie 1970, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost invitați în SUA, unde au stat două săptămâni. 

Vizita cuplului a început chiar la Disneyland, pe 15 octombrie 1970, Nicolae Ceaușescu devenind astfel primul lider comunist care vizita marele parc de distracții. 

„Președintele Nicolae Ceaușescu al României a stabilit relații diplomatice informale cu Mickey Mouse. Actori costumați în diferite personaje Walt Disney, incluzându-i pe Mickey Mouse, Donald Duck și Pluto, i-au întâmpinat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, precum și două duzini de oficiali români și americani. La Primăria Disneyland, Nicolae Ceaușescu a dat mâna cu Mickey Mouse și a primit un ceas cu Mickey Mouse”, scria cotidianul New York Times despre vizita lui Ceaușescu la Disneyland.

Printre altele, Ceaușescu a vizitat Casa Bântuită și o versiune Disneyland a submarinului atomic Triton. El a luat chiar și masa în celebrul parc de distracții și le-a spus câteva cuvinte ziariștilor aflați la fața locului.

„Vizita mi-a lăsat o impresie foarte bună. Sunt bucuros că am profitat de vizita mea în America pentru a merge și la Disneyland. Toată lumea a fost foarte, foarte prietenoasă”, spunea Nicolae Ceaușescu atunci când a fost întrebat de jurnaliști cum i s-a părut Disneyland.

Întâlnire de două ore cu Nixon

Cuplul Ceaușescu a primit două avioane de jucărie DC-10 pentru băieții săi și o brățară cu un pandantiv din aur în forma de avion pentru fiica sa. În data de 26 noiembrie 1970, după ce a participat la aniversarea a 25 de ani de la crearea ONU, dictatorul român s-a întâlnit cu președintele Richard Nixon la Casa Albă. Întâlnirea a durat două ore. 

„Președintele României este într-o ipostază unică, fiind unul dintre puținii lideri din lume care au relații bune cu Statele Unite, Uniunea Sovietică și China”, declara atunci Richard Nixon.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---