Showbiz

Suedia, marea câștigătoare a Eurovision 2023. Loreen a fost câștigătoarea competiției muzicale în 2012

schedule 14 mai 2023, 09:29

Suedia a câștigat Eurovision 2023. Loreen, care a câștigat competiția muzicală și în 2012, a cucerit trofeul din acest an cu piesa „Tattoo”, un electrodance clasic. România nu a reușit să se califice în finală

Suedia a câștigat Eurovision 2023

Chiar dacă Eurovision 2022 a fost câștigat de trupa ucraineană Kalush Orchestra cu melodia „Stefania”, o piesă ce combină ritmuri hip-hop și muzică tradițională, din cauza războiului, în 2023 a câștigat un cântec electrodance clasic, o combinație de voce de piept și falsetto.

Cea de-a 67-a ediţie a concursului s-a desfăşurat la Liverpool, oraşul natal al membrilor trupei The Beatles. Unul dintre momentele marcante ale concursului a fost tributul adus orașului, care a dat lumii cea mai bună muzică, două echipe de fotbal și jocul cuvintelor încrucișate. 

Italianul Mahmood a cântat o versiune a „Imagine” de John Lennon. Fosta câştigătoare a Israelului, Netta, a cântat „You Spin Me Round (Like A Record)”. Melodia „Whole Again” a fost interpretată de islandezul Daði Freyrsings.

Suedeza Cornelia Jakobs, care a ajuns pe locul patru cu melodia „Hold Me Closer”, la Torino, anul trecut, a reiterpretat hitul „I Turn To You”. Duncan Laurence din Regatul Ţărilor de Jos, care a câştigat Eurovision în 2019 cu „Arcade”, a cântat „You’ll Never Walk Alone”. 

„În timp ce privirile din lumea întreagă se vor îndrepta spre Liverpool în acest weekend pentru a urmări Eurovision, inimile noastre vor fi alături de oamenii din Ucraina, care luptă pentru suveranitatea şi supravieţuirea lor”, a declarat ministrul britanic al Culturii, Lucy Frazer. 


EBU a stârnit polemnici după rezuful discursului lui Zelenski la Eurovision 2023

Organizatorii Eurovision au stârnit polemici atunci când au refuzat cererea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a se adresa telespectatorilor prin intermediul unui mesaj video în timpul marii finale de sâmbătă seară. 

Natura evenimentului „interzice declaraţiile politice sau pe cele asociate politicii în timpul concursului”, au explicat reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU) într-un comunicat. 

Instituția a menționat că și fără acel mesaj al șefului de stat ucrainean, concursul va include un amplu omagiu adus Ucrainei, în timpul finalei de sâmbătă, cu prezența a 11 artiși ucraineni pe scenă, inclusiv a formației Kalush Orchestra. 

Așa s-a și întâmplat. Mai multe clipuri video au fost difuzate pe parcursul galei, care au prezentat diferite locuri din Ucraina, iar culorile albastru și galben ale drapelului ucrainean au fost expuse masiv în sala în care s-a desfășurat competiția muzicală. 

Rusia, exclusă și în acest an/Selecția din Ucraina, făcută într-un buncăr

La fel ca anul trecut, Rusia a fost exclusă din concurs. În mai multe cântece din finală, războiul a fost o temă fundamentală. „Heart of Steel”, cântecul duoului electro ucrainean Tvorchi, inspirat din rezistența din timpul asediului de o lună asupra uzinei Azovstal, a „simbolizat forța și curajul”, a explicat Jeffery Kenny, solistul trupei.

Selecţia naţională din Ucraina pentru ediţia din acest an a concursului Eurovision a avut loc într-un buncăr din Kiev. „Am văzut multe drapele ucrainene”, a declarat Andriy Hutsuliak, celălalt membru al grupului Tvorchi. 

„Regatul Unit a făcut o treabă foarte bună pentru a aduce Ucraina aici”, a adăugat el într-o conferinţă de presă organizată vineri, înaintea marii finale a competiţiei muzicale.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6625 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8158 RON
0.01360
HUF
HUF: 1.2637 RON
0.00320
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1291 RON
0.00100
Convertor valutar

Rezultat: ---