Luni, într-un moment considerat istoric, steagul Suediei a fost arborat la sediul NATO de la Bruxelles, marcând aderarea oficială a țării la Alianța Nord-Atlantică. Acest eveniment simbolizează sfârșitul a aproape două secole de neutralitate a Suediei și angajamentul său în cadrul principalei alianțe militare globale.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că aderarea Suediei la NATO este un răspuns direct la eșecul președintelui rus Vladimir Putin de a slăbi Alianța și de a controla vecinii săi. "Atunci când președintele Putin și-a lansat invazia în Ucraina în urmă cu doi ani, el voia mai puțină NATO și mai mult control asupra vecinilor lui. El voia să distrugă Ucraina ca stat suveran, dar a eșuat. NATO este mai mare și mai puternică", a spus Stoltenberg.
Citește și:
Decizii cruciale la summit-ul NATO de la Vilnius. Când va intra Ucraina în NATO
Aderarea Suediei la NATO a fost descrisă de Stoltenberg ca un act care "consolidează NATO și face mai sigur ansamblul Alianței". Drapelul Suediei a fost ridicat nu doar la sediul din Bruxelles, ci și la comandamentele NATO din Europa și America de Nord.
Premierul suedez Ulf Kristersson a subliniat importanța acestui pas, numindu-l "o victorie pentru libertate", în timpul unei vizite la Washington, unde i-a predat documentele oficiale de aderare a Suediei la Alianța Nord-Atlantică secretarului de stat american Antony Blinken. Statele Unite sunt depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat în 1949.
Acest eveniment marchează o schimbare semnificativă în politica de securitate a Suediei, care a ales să renunțe la neutralitatea sa tradițională în urma invaziei Ucrainei de către forțele ruse în februarie 2022. Noul ambasador suedez va reprezenta acum țara în Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism politic al Alianței.
Citește și:
Estonia sărbătorește 20 de ani în NATO
O țară europeană va deveni parte din NATO în 2024. Anunţul făcut de Jens Stoltenberg