Externe

Suedia devine oficial al 32-lea membru al NATO într-un moment istoric la Bruxelles

schedule 11 mar. 2024, 14:26

Suedia devine oficial al 32-lea membru al NATO într-un moment istoric la Bruxelles
Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock
Suedia a aderat la NATO, punând capăt neutralității sale și consolidând Alianța în fața agresiunii ruse.

Luni, într-un moment considerat istoric, steagul Suediei a fost arborat la sediul NATO de la Bruxelles, marcând aderarea oficială a țării la Alianța Nord-Atlantică. Acest eveniment simbolizează sfârșitul a aproape două secole de neutralitate a Suediei și angajamentul său în cadrul principalei alianțe militare globale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că aderarea Suediei la NATO este un răspuns direct la eșecul președintelui rus Vladimir Putin de a slăbi Alianța și de a controla vecinii săi. "Atunci când președintele Putin și-a lansat invazia în Ucraina în urmă cu doi ani, el voia mai puțină NATO și mai mult control asupra vecinilor lui. El voia să distrugă Ucraina ca stat suveran, dar a eșuat. NATO este mai mare și mai puternică", a spus Stoltenberg.

Aderarea Suediei la NATO a fost descrisă de Stoltenberg ca un act care "consolidează NATO și face mai sigur ansamblul Alianței". Drapelul Suediei a fost ridicat nu doar la sediul din Bruxelles, ci și la comandamentele NATO din Europa și America de Nord.

Premierul suedez Ulf Kristersson a subliniat importanța acestui pas, numindu-l "o victorie pentru libertate", în timpul unei vizite la Washington, unde i-a predat documentele oficiale de aderare a Suediei la Alianța Nord-Atlantică secretarului de stat american Antony Blinken. Statele Unite sunt depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat în 1949.

Acest eveniment marchează o schimbare semnificativă în politica de securitate a Suediei, care a ales să renunțe la neutralitatea sa tradițională în urma invaziei Ucrainei de către forțele ruse în februarie 2022. Noul ambasador suedez va reprezenta acum țara în Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism politic al Alianței.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---