România și Bulgaria au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor la carne în cadrul Uniunii Europene în ultimul an, conform datelor Eurostat publicate recent. În luna februarie 2024, prețul cărnii în UE era cu 3,3% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului precedent, însă în Bulgaria s-a observat o creștere de 8,2%, iar în România de 7,7%. Majoritatea țărilor membre UE au experimentat o creștere a prețurilor, cu excepția Cehiei, Finlandei și Danemarcei, unde prețurile au scăzut.
Carnea de porc a avut cea mai mare scumpire la nivelul UE, cu o creștere de 5,7%, urmată de carnea de oaie sau capră (4,5%) și carnea de vită sau vițel (3%). În contrast, prețurile la carnea de pasăre au înregistrat o scădere de 1,6%.
În contextul general al inflației, Eurostat a raportat o scădere a ratei anuale a inflației în UE la 2,8% în februarie, de la 3,1% în ianuarie. Totuși, România a rămas pentru a doua lună consecutiv țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar. Datele Institutului Național de Statistică (INS) indică o rată anuală a inflației în România de 7,23% în februarie 2024, în scădere față de 7,41% în ianuarie, cu mărfurile alimentare scumpindu-se cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.
Citește și:
România, slabe șanse la Schengen. Analist: „UE va începe să se dezintegreze”
România, liderul furnizorilor de combustibil către Ucraina, după izbucnirea războiului
Românii, din ce în ce mai aproape de „visul american”. Am putea călători liber în SUA în curând
Un studiu realizat de iSense Solutions pentru Progresiv arată că, deși carnea rămâne un aliment prezent în meniul românilor, consumul este relativ constant, cu o preferință clară pentru carnea de pui, consumată de 95% din români în ultima lună. Carnea de porc și peștele sunt, de asemenea, foarte consumate, în timp ce carnea de vânat se află la polul opus, cu doar 9% din românii din mediul urban alegând acest tip de carne.