Social

Ce mai e cu vânzarea Enel? Grecii de la PPC au făcut un anunț despre angajații și clienții din România

schedule 24 mar. 2023, 09:30

Ce mai e cu vânzarea Enel? Grecii de la PPC au făcut un anunț despre angajații și clienții din România
Foto: Sara Sette/Shutterstock.com

Grecii de la Public Power Corporation (PPC) au anunțat joi că se concentrează pe finalizarea acordului cu Enel. Socoteala prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproape 1.260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societățile vândute la aproape 1,9 miliarde de euro. Dar angajații și clienții Enel din România nu vor fi afectați, compania urmând să își desfășoare activitatea ca și până acum. 

Grecii de la PPC, anunț despre angajații și clienții Enel din România

„Acordul de preluare a activelor Enel din România de către PPC a primit feedback pozitiv atât din partea Fitch, cât şi din partea S&P. Achiziţia Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziţia energetică, dar şi cu planul său de expansiune în Europa de Sud-Est, permiţând explorarea unor oportunităţi de creştere pe o piaţă mai puţin congestionată”, a transmis, joi, PPC, într-un comunicat de presă. 

Compania a menționat că activitățile Enel din România „reprezintă alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind astfel prezența PPC în regiune”. 

„România este o piaţă importantă din punct de vedere strategic pentru PPC. Odată cu finalizarea achiziţiei, Grupul PPC îşi va consolida poziţia în regiune şi va deveni cel mai mare jucător de pe piaţa de energie din Europa de Sud-Est.

Mai exact, va depăşi capacitatea instalată de 11 GW şi va deservi 8,9 milioane de clienţi, pe mai multe pieţe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiţi şi peste 27 TWh generaţi, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro”, a mai transmis PPC. 

Va fi o tranzacție ușoară pentru toți clienții și angajații români

În plus, în urma achiziției, se prognozează că EBITDA va crește cu 30%, de la aproape 0,9 miliarde de euro, la aproape 1,2 miliarde de euro. Estimarea este făcută în baza rezultatelor estimate la finalul anului 2022.

„Momentan, ne concentrăm pe finalizarea acordului cu Enel, până în al treilea trimestru al anului, şi asigurarea unei tranziţii uşoare pentru toţi clienţii şi angajaţii români. Compania îşi va continua activitatea în condiţii normale, fără schimbări pentru clienţii sau angajaţii Enel.
Clienţii vor fi deserviţi în continuare în condiţiile contractuale existente, conform legislaţiei în vigoare. Preluarea nu va afecta în niciun fel angajaţii Enel din România, care vor fi o parte importantă a planurilor de creştere viitoare”, a mai precizat PPC.

Conform documentului citat, după încheierea tranzacției, planul de afaceri al PPC va fi actualizat și prezentat pieței prin intermediul Capital Markets Day. „PPC şi-a luat angajamentul să investească în operaţiunile din România pentru a le dezvolta în continuare.

PPC îşi propune să continue şi să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienţi şi servicii cu valoare adăugată. Vedem multe oportunităţi pe piaţa locală şi intenţionăm să investim în dezvoltarea operaţiunilor din România”, se mai arată în comunicatul de presă.

PPC va deveni cel mai mare jucător de pe piața de energie din Europa de Sud-Est

Prezentă în cinci țări din Sud-Estul Europei și cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, care produce, distribuie și furnizează energie electrică către consumatori. 

Compania este prezentă în Grecia, unde este lider de piață, Bulgaria, din 2015, albania, din 2016, Macedonia de Nord, 2018, și România, 2023. 

Grupul PPC, fondat în 1950, listat la Bursa de Valori din Atena din 2001, va deveni cel mai mare jucător de pe piaţa de energie din Europa de Sud-Est, după preluarea Enel. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---