Politic

România și Bulgaria au șanse mari să intre în Schengen, întâi în granițele aeriene, din octombrie. Ce vizează a doua etapă

schedule 22 iun. 2023, 13:52

România și Bulgaria au șanse mari să intre în Schengen, întâi în granițele aeriene, din octombrie. Ce vizează a doua etapă
Foto: Mircea Moira/ Shutterstock

România și Bulgaria au șanse mari să intre în Schengen în acest an. Instituțiile europene sunt pregătite acum să le primească. Prima etapă vizează granițele aeriene, în octombrie 2023, iar în a doua etapă vor fi abolite controalele la frontierele terestre până în data de 1 ianuarie 2023. 

Euractiv: Instituțiile europene se pregătesc să admită Bulgaria și România în Schengen în acest an

Bulgaria are șanse mari să fie acceptată în Schengen, cu frontierele aeriene și perspectiva aderării cu drepturi depline cu frontierele terestre din ianuarie 2024, dacă exercită presiuni diplomatice și arată dorința de a continua reformele, notează publicația Euractiv citând surse bulgare.

Guvernul Olandei a dat semne, informale, că apreciază eforturile Bulgariei în ceea ce privește reformele judiciare prin introducerea unui mecanism independent de investigare a procurorului șef, care a fost adoptat la finalul lunii mai. Ivan Gheșev, care nu era văzut cu ochi buni la Bruxelles, a fost demis din funcție săptămâna precedentă. 

Al doilea motiv important pentru înlăturarea obstacolelor din calea intrării Bulgariei în Schengen este alegerea unui guvern la Sofia, după criza politică prelungită în timpul căreia președintele Rumen Radev a numit un guvern interimar. Noul Executiv și-a declarat intenția de a revizui politica lui Radev față de Ucraina și a hotărât ca țara sa să fie reprezentantă la viitorul summit NATO de premierul Nikolai Denkov, și nu de președinte. 

România în Schengen

Cât despre România, prim-ministrul Marcel Ciolacu a cerut Guvernului un plan pentru a convinge Austria să își schimbe poziția. În vreme ce Olanda le cere autorităților bulgare să demonstreze că luptă împotriva corupției și că nu au renunțat la reforma judiciară, cerințele Austriei par mai greu de pus în practică.

Comisia Europeană observă și salută progresele din ultimele trei luni ale ambelor teritorii privind respectarea politicii de azil și returnarea imigranților ilegali, gestionării frontierelor și cooperării internaționale, progrese care ar trebui să convingă Austria că România și Bulgaria fac suficient pentru înregistrarea migranților ilegali.

Asutria și-a folosit dreptul de veto și a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe 8 decembrie 2022. Cancelarul Karl Nehammer a invocat numărul mare de migranți ilegali care nu sunt înregistrați și care ajung în Europa Centrală, chiar dacă România, precum Bulgaria și Croația, au fost certificată în 2022 de Comisia Europeană că este gata pentru Schengen, după mulți ani de pregătiri. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---