Politic

Când ar putea avea loc aderarea României la spațiul Schengen. Ursula von der Leyen: „Nu mai suportă amânare”

schedule 14 sept. 2023, 11:05

Când ar putea avea loc aderarea României la spațiul Schengen. Ursula von der Leyen: „Nu mai suportă amânare”
Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

România și Bulgaria trebuie să facă parte din spațiul Schengen, iar intergrarea în spațiul de liberă circulație nu mai suportă amânare, este mesajul transmis miercuri de șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. Discursul său a fost primit cu aplauze. Dar când ar putea avea loc aderarea României la Schengen? 

Surse: Când ar putea avea loc aderarea României la Schengen

„Bulgaria şi România fac parte din spaţiul nostru Schengen. Să le permitem în sfârşit să intre în spaţiul Schengen, fără alte întârzieri”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, miercuri, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European. 

Integrarea țării noastre în spațiul Schengen se poate hotărî doar în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne. Acest lucru înseamnă că porțile spațiului Schengen rămân închise pentru România, atât timp cât Austria se opune ferm aderării noastre la spațiul european de liberă circulație.

„Nehammer sfidează şi umileşte nu doar România, îşi bate joc de tine, dragă Ursula... ne faceţi promisiuni peste promisiuni”, Rareș Bogda, europarlamentar Partidul Popular European (PPE).
„Consiliul are o datorie faţă de 27 milioane de români şi bulgari cărora li se refuză un drept prevăzut de Tratat. Comportamentul abuziv şi sfidător al Guvernului Austriei nu poate continua. E de ajuns, enough is enough!”, Dacian Cioloș, europarlamentar Renew Europe.

Poziția Austriei rămâne neschimbată

Oficial, poziția Austriei rămâne neschimbată. Cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne, Gerhard Karner, au declarat că Austria nu susține extinderea spațiului Schengen. 

Surse citate de Observator susțin încă situația s-ar putea schimba până la finalul anului și România ar putea adera la Schengen în decembrie. 

România vrea să ceară despăgubiri pentru pagubele transportatorilor

Între timp, Guvernul României vrea să ceară despăgubiri pentru pagubele transportatorilor. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că pierderile țării noastre se ridică la 2% din PIB, după ce Austria a blocat aderarea noastră la spațiul Schengen. 

„Pentru o țară asupra căreia, acum 12 ani, Parlamentul și Comisia au căzut de acord că nu există niciun obstacol legal sau politic ca să adere la Uniune, este esențial ca ea să beneficieze de unul dintre cele mai bune lucruri pe care le oferă statutul de stat membru al UE: libertatea de mișcare”, Roberta Metsola, președinte Parlamentul European. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---