Externe

România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime

schedule 31 mar. 2024, 07:24

România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime
Sorbis / Shutterstock
România și Bulgaria s-au alăturat Spațiului Schengen pe 31 martie 2024, eliminând controalele la frontierele aeriene și maritime.

România și Bulgaria au devenit membre ale Spațiului Schengen începând cu data de 31 martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime, marcând un moment istoric pentru ambele țări. Acest pas reprezintă eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime, facilitând astfel călătoriile cetățenilor români și bulgari în statele membre Schengen.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a salutat acest eveniment, subliniind că este un mare succes pentru cele două țări și un moment istoric pentru spațiul Schengen, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, a evidențiat că aderarea României și Bulgariei fortifică spațiul Schengen, beneficiind piața internă și cetățenii europeni. Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a lăudat eforturile depuse de cele două țări și a asigurat că va continua să lucreze pentru integrarea deplină a acestora în Schengen.

În România, acest moment va fi marcat printr-un eveniment pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București și pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Românii vor beneficia de o mobilitate sporită, trecând prin punctele de control ale Poliției de Frontieră fără a fi nevoie de verificarea documentelor de călătorie pentru zborurile în spațiul Schengen. Totuși, controalele selective bazate pe analize de risc și indicii rezonabile vor continua pentru a contracara orice amenințare potențială.

Deși controalele la frontierele terestre interne rămân în vigoare, discuțiile din cadrul Consiliului European vor continua în acest an, cu scopul de a elimina și aceste controale. Comisia Europeană a confirmat încă din 2011 că Bulgaria și România au îndeplinit toate cerințele pentru a face parte pe deplin din spațiul Schengen și a sprijinit activ acest proces.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---