Social

Ciucă, mesaj de Ziua Romilor: „Au fost priviți de societate doar prin lentila îngustă a stereotipurilor”

schedule 08 apr. 2023, 11:56

Ciucă, mesaj de Ziua Romilor: „Au fost priviți de societate doar prin lentila îngustă a stereotipurilor”
LCV / Shutterstock

Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.

Ciucă, mesaj pentru romii din România cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor

De Ziua Internațională a Romilor, premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj de felicitare pentru întreaga comunitate de romi. Cu această ocazie se sărbătorește identitatea, istoria și cultura romilor.

„Marcăm astăzi Ziua Internațională a Romilor și Sărbătoarea etniei romilor din România, ocazie de celebrare a identității, istoriei și culturii rome, dar și de reafirmare a angajamentului ferm de a apăra și promova drepturile fundamentale, demnitatea umană, incluziunea, diversitatea și interculturalitatea. Transmit comunității rome din țara noastră și romilor din întreaga lume gândurile mele bune, alături de calde urări de sănătate, prosperitate și bucurie.”, a transmis Ciucă.

Premierul român a spus că sărbătoarea etniei romilor din România este un moment potrivit de a ne aminti de trecutul traumatic al romilor, de secolele de robie, de atrocitățile suferite în perioada Holocaustului sau de asimilarea forțată din timpul dictaturii comuniste. Romii au fost priviți de prea multe ori de societate doar prin lentila îngustă a prejudecăților și stereotipurilor, fiindu-le refuzată șansa de a-și demonstra potențialul.

„Avem datoria morală de a repara aceste nedreptăți, de a face cunoscută valoroasa contribuție a romilor la marile proiecte naționale, de a promova bogata zestre culturală și identitară, dar și de a ne asuma onest greșelile trecutului. În acest sens, viitorul Muzeu al Istoriei și Culturii Romilor, obiectiv pe care îl susțin necondiționat, reprezintă un instrument puternic împotriva discriminării, o mărturie a asumării trecutului și a responsabilității statului român.”, a mai menționat oficialul român.

România este un stat puternic cu valori și principii europene

Ciucă spune că românii ar trebuie să aibă mereu în vedere necesitatea adoptării unor soluții eficiente pentru pericolele de astăzi. Discriminarea, rasismul, atitudinile anti-rome, xenofobia sau discursul instigator la ură, sunt niște curente care distrug societatea, însă este o realitate cu care romii sunt nevoiți să trăiască.

„De asemenea, vulnerabilitățile din domenii esențiale precum educația, sănătatea, ocuparea sau locuirea au nevoie de politici și acțiuni concrete. Astfel, prin actuala strategie de incluziune a romilor, Guvernul României și-a asumat obiectivul de a asigura creșterea calității vieții cetățenilor români aparținând minorității rome, fundamentată pe cetățenie activă, incluziune socio-economică și punerea în valoare a patrimoniului cultural rom.”, a mai spus Ciucă.

Premierul Ciucă susține că România este un stat puternic cu valori și principii europene, în care fiecare persoană aparținând unei minorități naționale are dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identității sale etnice, culturale, lingvistice și religioase.

„Este datoria noastră să protejăm aceste drepturi, să combatem eficient toate manifestările urii și să asigurăm dialogul interetnic. La mulți ani romilor din România și din întreaga lume!”, a transmis Nicolae Ciucă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6386 RON
0.01490
GBP
GBP: 5.8873 RON
0.00100
HUF
HUF: 1.2562 RON
-0.00410
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.1926 RON
0.02310
Convertor valutar

Rezultat: ---