Social

O mănăstire a românilor din Cernăuţi a fost încercuită de militarii ucraineni. „Ce vreţi de la noi? Ce-i bătaia asta de joc?”

schedule 10 nov. 2023, 10:42

O mănăstire a românilor din Cernăuţi a fost încercuită de militarii ucraineni. „Ce vreţi de la noi? Ce-i bătaia asta de joc?”
Antena 3/Youtube

O mănăstire a etnicilor români din regiunea Cernăuți a fost înconjurată de zeci de militari ucraineni. Aceștia au refuzat să se legitimeze și să ofere careva explicații asupra acțiunilor sale. Atât starețul, cât și credincioșii îi acuză acum de abuz din partea autorităţilor.

Mănăstirea românilor din Cernăuți, înconjurată de militari ucraineni

Incidentul s-a produs la mănăstirea Bănceni din Cernăuți, lăcaș sfânt al etnicilor români din regiune. Un grup de militari ucraineni au înconjurat mănăstirea fără a oferi prea multe explicații.

Starețul, Preasfinţitului Longhin, a fost indignat de acțiunea militarilor și le-a cerut să se legitimeze sau să le explice de ce recurg la o asemenea acțiune, însă aceștia nu au venit cu un răspuns.

"Haideţi, explicaţi lumii de ce aţi venit? Ce vreţi de la noi? Suntem oameni simpli! Ce vreţi de la noi? Nu avem jurişti, nu avem avocaţi, nu stăm de vorbă cu nimeni! Chemaţi avocaţi din Cernăuţi, Kiev, din America, România! Să vină avocaţii aici, să vadă. Ce-i bătaia asta de joc?!"

La întrebările stareţului însă nimeni așa și nu a mai răspuns. Singura informație ce i s-a oferit este că forţele ucrainene sunt trimise pentru protecţia mânăstirii.

Mănăstirea din Cernăuți adăpostește peste 400 de copii orfani

Enoriaşii mânăstirii Bănceni au fost speriați de prezenţa militarilor și au rămas cu semne de întrebare în momentul în care s-au văzut înconjurați de militarii cu arme. În mănăstirea din Cernăuți se află peste 400 de copii orfani, majoritatea cu dizabilităţi sau boli foarte grave.

De asemenea, credincioșii spun că nu este pentru prima dată când soldații ucraineni recurg la o asemenea acțiune. Enoriașii sunt de părere că prin aceste intervenţii este testată loialitatea stareţului faţă de autorităţile ucrainene, mai ales că Biserica Ortodoxă Ucraineană din care face parte şi mănăstirea Bănceni ţine canonic de Patriarhia Moscovei.

Însă Preasfinţitul Longhin l-a criticat dur pe Kiril, Patriarhul Rusiei, chiar de la începutul conflictului. Acesta l-a acuzat de vărsare de sânge ortodox. Stareţul mănăstirii spune însă că cea mai mare dovadă a loialităţii sale este faptul că tinerii pe care i-a adăpostit au ajuns pe front şi acum luptă împotriva ocupanţilor ruşi.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---