Locale Social

Alarmele au sunat din nou în România. Arafat: „În aplicaţia DSU veți găsi adăposturile”

schedule 01 mar. 2023, 15:56

Alarmele au sunat din nou în România. Arafat: „În aplicaţia DSU veți găsi adăposturile”
Ducu Rodionoff / Shutterstock

„Miercurea sirenelor” a revenit în România! Autoritățile române au anunțat săptămâna trecută că exercițiile de testare a alarmelor vor începe miercuri, 1 martie. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunțat că miercuri, între orele 10-11, alarmele au sunat în toată România.

Alarmele din România au început din nou să sune. Mesajul șefului DSU

Săptămâna trecută, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat că Guvernul României a decis să reînceapă testarea alarmelor din România. Prin urmare, astăzi, 1 martie, a avut loc primul test al sirenelor din toată țara.

Autoritățile au anunțat din timp populația pentru a nu crea haos și panică în rândul românilor. Alarmele au sunat în peste 10 județe din țară în cadrul exercițiilor de testare. Pompierii au verificat dacă sistemul mai este funcțional și dacă acesta ar putea fi folosit în cazul unui posibil pericol precum un atac aerian sau un dezastru natural.

Șeful DSU a transmis că în cazul în care aceste semnale sunt declanșate în situații reale, oamenii trebuie să părăsească de urgență locuințele și să se adăpostească în subsoluri sau în adăposturile de protecție civilă. Despre acestea a vorbit Raed Arafat, dar și despre aplicația departamentului care oferă informații despre astfel de adăposturi disponibile în toate zonele din țară.

"Este un loc în care puteți accesa și vedeți toate adăposturile din zonă. Sunt câteva mii de adăposturi care sunt încărcate în aplicația DSU", a transmis Arafat.

În unele regiuni ale țării, în cadrul exercițiului de testare a alarmelor a fost folosit și un mesaj vocal, iar în multe dintre localități a fost folosit semnalul acustic de la alarme. Majoritatea românilor sunt de părere că alarmele sunt foarte utile, însă, nu mulți pot diferenția semnalele acustice pentru atac aerian și pentru dezastru natural.

Departamentele de urgență trebuie să trimită rapoarte către IGSU

Exercițiul de testare a alarmelor din România de astăzi a fost efectuat și cu scopul de a determina dacă sunt probleme la sistemul de alertare a populației. După testare, toate departamentele de urgență din țară trebuie să întocmească un raport cu privire la funcționalitatea sirenelor și să le trimită către IGSU. În zilele ce urmează va fi pregătit și un raport complet.

"Pe lângă activitățile care se desfășoară de către inspectoratele pentru Situații de Urgență în toată țara, astăzi a fost Miercurea Sirenelor, unde între ora 10 și 11 dimineață, în toată țara au sunat sirenele.
Așteptăm raportul despre rezultat, important este să știm dacă toate au fost funcționale, dacă sunt defecțiuni, dacă sunt probleme, exact ăsta este unul dintre motivele pentru care facem aceste testări periodice. Apoi să facem reparații dacă este cazul. Așa că raportul va veni la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) în următoarea perioadă.", a spus Raed Arafat.

Aplicația DSU, cum poate fi folosită aceasta

Aplicația DSU poate fi descărcată din Google Play. Autentificarea pe platformă poate fi făcută prin intermediul contului de Facebook, a contului de Google sau prin introducerea numelui complet și a e-mail-ului. Totodată, aplicația poate fi utilizată și fără un cont.

După autentificare, utilizatorii vor avea acces la o secțiune de articole despre detașamentele de pompieri, o hartă cu punctele de interes precum: zonele cu defibrilatoare, unitățile de primiri urgențe și spitalele din România. Utilizatorii pot trimite mesaje și imagini accesând secțiunea "Raportează", însă acestea nu se percepe ca un apel de urgență.

La secțiunea „Învață” se regăsesc șapte meniuri: Caravana SMURD, "Fii pregătit", Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situațiile de urgență, Primul ajutor, Accident nuclear, Furtuni, Cutremur, Incendiu.

Utilizatorii vor mai găsi în aplicație și un meniu cu datele de profil, o secțiune pentru notificări, unde vor primi mai multe alerte pe parcursul zilei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6625 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8158 RON
0.01360
HUF
HUF: 1.2637 RON
0.00320
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1291 RON
0.00100
Convertor valutar

Rezultat: ---