Social

Angajații din România ar putea beneficia de încă o zi liberă

schedule 23 mai 2023, 15:08

Angajații din România ar putea beneficia de încă o zi liberă
Nata Shilo com/Shutterstock

Salariații din România ar putea avea parte de încă o zi liberă. Potrivit unei propuneri legislative, angajații ar putea avea parte de o zi liberă plătită în scopul participării la cursurile de prim ajutor.

Angajatorii ar putea profita de o nouă zi liberă

Un grup de deputați USR au înregistrat la Senat, vineri, 19 mai 2023, propunerea legislativă nr. B317/2023 -Propunere legislativă privind efectuarea unor cursuri de prim ajutor de către salariaţi, precum şi drepturile şi obligaţiile angajatorilor şi, respectiv, ale statului în raport cu aceştia.

Prin urmare, salariații din România ar beneficia de o zi liberă plătită pentru a frecventa cursurile de prim ajutor medical. Propunerea urmărește să încurajeze angajații să meargă la cursurile acordare a primului ajutor medical pentru a căpăta experiență și pentru a putea acționa în orice situație.

Din cauza faptului că unii martori la accidente nu pot sau cu cunosc cum să acorde corect primul ajutor medical, numărul victimelor este în creștere cu fiecare zi.

“Prezenta propunere legislativă are ca scop încurajarea urmării unor cursuri de prim ajutor de către persoanele care sunt angajate cu contract de muncă, pentru ca, în situaţia producerii unor accidente să poată acorda primul ajutor de bază. Spre exemplu, “stopul cardio-respirator este o situaţie foarte periculoasă deoarece din momentul în care nu mai există puls, nu mai există posibilitatea ca sângele cu oxigen să fie transportat spre creier şi de aici să fie preluat cel cu dioxid de carbon. Fără această asigurare de oxigen şi eliminare a dioxidului de carbon, creierul începe să sufere modificări ireversibile după doar 3 minute de absenţă a acestui schimb de gaze. După primele 3 minute, creierul începe sa aibă celulele lezate iremediabil, fapt pentru care situaţia este una destul de necesară în a se lua măsuri.”, aşa cum scrie în expunerea de motive a prezentei propuneri.

Potrivit noului proiect de lege, ziua liberă plătită s-ar acorda la cererea salariatului, depusă la angajatorul său și însoţită de o dovadă a înscrierii angajatului la curs. Pentru ca noua propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, după care să fie publicată în Monitorul Oficial.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---