Auto Social

Permisul de conducere ar putea fi înlocuit cu un QR cod, valabil în Uniunea Europeană. De când ar putea intra noua măsură în vigoare

schedule 28 mar. 2023, 09:26

Permisul de conducere ar putea fi înlocuit cu un QR cod, valabil în Uniunea Europeană. De când ar putea intra noua măsură în vigoare
Aleksandar Malivuk/Shutterstock

Conducătorii din Uniunea Europeană ar putea scăpa de permisele auto clasice în următorii șapte ani. Potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, permisele de conducere ar putea fi înlocuite, începând din 2030, cu un QR cod, valabil în toată Uniunea Europeană.

Permisele de conducere ar putea fi înlocuite cu QR coduri. Propunerea Comisiei Europene

Comisia Europeană a venit recent cu o propunere pentru permisele de conducere de la nivelul Uniunii Europene. Potrivit proiectului, permisele de conducere clasice ar putea fi înlocuite cu un QR cod, începând din 2030. Codul ar fi recunoscut și verificat pe tot teritoriul Uniunii Europene

Prin această măsură, Comisia Europeană își propune să crească gradul de siguranţă pe drumurile publice. Acest lucru însă nu înseamnă că șoferii pot să nu mai folosească permisul de conducere fizic.

"Acest permis va fi utilizat, cel puţin pentru o perioadă, în paralel cu un permis în format fizic, ca până în prezent, mai ales că sunt foarte mulţi cetăţeni care probabil nu au anumite abilităţi digitale", a declarat Marius Petrache, comisar şef la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

În prezent, inițiativa Comisiei Europene se află abia la nivel de proiect. Până în momentul în care aceasta va deveni lege, acest proiect ar mai putea suferi o serie de schimbări. Toate procedurile ar putea fi făcute online, în așa fel încât conducătorii auto ar putea să își schimbă actele fără să mai meargă la ghișeu.

Ce părere au șoferii despre posibila schimbare a permiselor

Majoritatea șoferilor din UE par să fie încântați de noua inițiativă a Comisiei Europene legată de permisele de conducere. Permisele de conducere digitale ar urma să fie introduse din 2030 și ar putea fi verificate pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

În cazul în care propunerea legislativă va fi adoptată, țările din Uniunea Europeană vor fi obligate să își conformeze infrastructura digitală după măsurile noii legi.

"Vor fi folosite bazele de date existente şi se va dezvolta sistemul de utilizare şi de verificare a permiselor de conducere şi de către autorităţile de aplicare a legii", a mai precizat Marius Petrache, comisar şef de Poliţie DRPCIV, potrivit stiri.tvr.ro.

În lunile ianuarie și februarie 2023, la nivel naţional au fost eliberate peste 236.000 de permise de conducere, cele mai multe în Bucureşti şi în judeţele Bihor şi Cluj. De partea cealaltă, cele mai puţine permise au fost eliberate în judeţele Tulcea, Covasna şi Călăraşi.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---