Social Politic Externe

Ciucă: „România a fost prima țară care a ajuns în zona afectată de cutremur în Turcia”

schedule 08 feb. 2023, 14:28

Ciucă: „România a fost prima țară care a ajuns în zona afectată de cutremur în Turcia”
LCV/Shutterstock

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că România a fost prima țară care a reacționat de îndată la tragedia care a avut loc în Turcia câteva zile în urmă. Autoritățile române s-au mișcat rapid și au trimit câteva echipe de salvatori, dar și medicamente și alte produse necesare în asemenea situații de criză.

Ciucă, despre ajutorul României pentru Turcia

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că imediat după ce a avut loc tragedia din Turcia, a dispus ca Ministerul Afacerilor Externe, prin serviciul consular, să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta și sprijini cetățenii români din Turcia.

Am dispus ca Ministerului Apărării Naționale, prin mijloacele de transport aerian puse la dispoziția DSU, să asigure repatrierea. Am dorit să fac referire direct la modul exemplar în care DSU s-a mobilizat pentru a putea să identifice acele prime măsuri prin care am putut să asigurăm autoritățile turce, de la Ankara și Ambasada Turciei la București că vom acționa imediat”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

De asemenea, premierul Ciucă a menționat că România a fost prima țară care a intervenit în zonele afectate de cutremur în Turcia. Autoritățile române au trimis deja două avioane împreună cu echipe de salvare, medicamente și alte echipamente necesare.

România a fost prima țară care a ajuns în zona afectată de cutremur și a trecut imediat la sprijinul populației și autorităților locale. Avem deja 2 avioane care transportă cea de-a doua echipă de salvare și căutare și încă un avion (...) prin care transportăm mijloace și echipamente necesare pentru a putea să intervină acolo”, a completat Nicolae Ciucă.

21 de români au fost repatriați din Turcia

Ciucă a subliniat că România va fi alături de Turcia și va continua să le acorde sprijin și ajutor în aceste momente grele. Oficialul spune că împreună cu DSU şi în coordonare cu instituţiile europene vor participa la sprijinul cetăţenilor afectaţi de acest cutremur.

Încă din primul moment ne-am coordonat cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a putea să derulăm toate aceste urgenţe. Am avut date concrete şi pe baza lor am putut să prezentăm toate elementele specifice de care am avut nevoie, inclusiv privind ajutorul umanitar pentru Siria.”, a explicat prim-ministrul. 


Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că până la momentul actual, 21 de români au fost repatriați din Turcia. Din Siria nu există solicitări de repatriere din partea cetățenilor români.

„21 de cetăţeni români au fost repatriaţi, până acum. De altfel, azi cinci cetăţeni români s-a repatriat printr-un zbor de linie. Se află în atenţie un alt grup de cetăţeni români, un grup de studenţi care vor fi ajutaţi să se repatrieze, sperăm tot cu o navă a MApN. Mai există la Ankara încă 10 cetăţeni români. Facem eforturi pentru a îi ajuta să ajungă la aceste aeroporturi şi suntem în permanent în contact cu ei”, a afirmat Bogdan Aurescu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---