Special Speciale

Cine a fost primul fumător din Europa. A fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că scotea fum pe gură

schedule 11 oct. 2023, 09:02

Cine a fost primul fumător din Europa. A fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că scotea fum pe gură
Foto: Shutterstock

Istoria fumatului se poate dovedi de prin anii 5000 î. Hr, fiind prezentă în diferite culturi din întreaga lume. Omul care a rămas în istorie drept primul fumător din Europa este Rodrigo de Jerez, un spaniol care s-a numărat printre cei cu care Cristofor Columb a navigat în prima sa călătorie, în urma căreia a descoperit continentul american. Bărbatul a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru vrăjitorie, pentru faptul că scotea fum pe gură și pe nas, deoarece era perceput ca un gest satanic în acele vremuri. 

Primul fumător din Europa a fost condamnat la închisoare pentru că scotea fum pe gură

Primul european care a consumat tutun, Rodrigo de Jerez, a fost un marinar spaniol care a călătorit în America cu Cristofor Columb. La întoarcere, Jerez a fost văzut fumând pe străzile orașului Sevilla, fapt pentru care a fost condamnat la 10 ani de carceră.

„Primul fumător din istorie al cărui nume îl cunoaştem este Rodrigo de Jerez. Fumând pe străzile Sevilliei în 1498, a fost condamnat de către Inchiziţie la 10 ani de închisoare pentru vrăjitorie, faptul de a scoate fum pe gură şi pe nas fiind perceput ca ceva satanic”, scriu Ucu Bodiceanu şi Ancuţa Lăcrămioara Chiş în al doilea lor volum despre fumat „Artă şi fum. Seducţia unui viciu”.

Totul a început pe 12 octombrie, când echipajul lui Columb a văzut pentru prima oară frunzele de tutun pe care băștinașii din insula San Salvator le-a oferit coloniștilor ca fiind foarte valoroase.

Chiar dacă inițial nu au înțeles despre ce era vorba și le-au aruncat o lună mai târziu, Jerez și Luis de Torres s-au gândit să încerce. Atunci când oamenii l-au văzut pe străzile orașului Sevilla fumând și scoțând fum pe nas și gură, au crezut că este Diavolul reîncarnat în formă umană.

Cum acest eveniment s-a petrecut în perioada Inchiziției spaniole (1478 - 1834), iar Spania era condusă de monarhi ultra religioși, s-a luat hotărârea arestării sale. Astfel a ajuns Rodrigo să fie condamnat la 10 ani de închisoare. Între timp, fumatul a devenit legal în toată țara, așa că bărbatul a fost eliberat. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---