Externe

Liderii mondiali condamnă atacul terorist de la Moscova şi transmit condoleanţe familiilor victimelor

schedule 23 mar. 2024, 19:39

Liderii mondiali condamnă atacul terorist de la Moscova şi transmit condoleanţe familiilor victimelor
Foto: U.S. Mission to NATO/Facebook

Liderii internaționali și organizațiile globale au reacționat cu fermitate la atacul terorist care a avut loc la Moscova, soldat cu moartea a cel puțin 143 de persoane și rănirea altor multe. NATO, Uniunea Europeană, precum și lideri de stat și guvern din întreaga lume au condamnat actul de violență și au transmis condoleanțe familiilor îndurerate.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Farah Dakhlallah, a declarat că "Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile", în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exprimat solidaritatea cu victimele și familiile lor. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat că "Terorismul este inacceptabil, indiferent de unde vine sau cine îl comite".

Cancelarul german Olaf Scholz și ministrul său de externe, Annalena Baerbock, au condamnat de asemenea atacul, la fel ca și ministrul britanic de externe, David Cameron, și secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Casa Albă și președintele francez Emmanuel Macron au fost și ei printre cei care au transmis mesaje de condoleanțe și condamnare.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că ar fi încercat să ajute teroriștii să treacă granița, o acuzație respinsă ferm de Kiev. Putin a declarat zi de doliu național și a promis că toți cei implicați vor fi pedepsiți.

Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis, de asemenea, un mesaj de condoleanțe și a condamnat ferm orice formă de terorism. Premierul polonez Donald Tusk a exprimat speranța că tragedia nu va servi drept pretext pentru escaladarea violenței.

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic și a avut loc în timpul unui concert la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova. Autoritățile ruse au reținut 11 persoane, inclusiv pe cei patru presupuși atacatori înarmați.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---