Externe

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere furnizarea „la scară largă” de ajutoare umanitare în Gaza

schedule 23 dec. 2023, 08:00

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere furnizarea „la scară largă” de ajutoare umanitare în Gaza
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

După îndelungi negocieri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o rezoluție prin care cere furnizarea „la scară largă” a ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, fără a cere un armistiţiu pe care americanii nu l-au dorit în pofida presiunilor internaţionale.

Rezoluția adoptată cu 13 voturi „pentru”, niciunul împotrivă și două abțineri (Statele Unite şi Rusia) „cere tuturor părţilor să autorizeze şi să faciliteze furnizarea imediată, sigură şi fără obstacole a ajutoarelor umanitare la scară largă” în Fâșia Gaza şi cere „luarea de urgenţă” a unor măsuri în acest sens şi „crearea de condiţii pentru o încetare durabilă a ostilităţilor”.

Textul cere și utilizarea „tuturor căilor de acces şi circulaţie disponibile în Fâşia Gaza” pentru livrarea de combustibil, alimente şi echipamente medicale pe întreg teritoriul.

„Ştim că nu este un text perfect, ştim că doar o încetare a focului va pune capăt suferinţelor”, a comentat ambasadoarea Emiratelor Lana Zaki Nusseibeh, care a contribuit la elaborarea textului.

Dar „dacă nu luăm măsuri drastice, va fi foamete în Gaza”, iar acest text „răspunde prin acţiune la situaţia umanitară disperată a poporului palestinian”, a adăugat ea înainte de vot.

Șeful ONU cere un armistițiu

„Un armistiţiu umanitar este singurul mod de a începe să răspundă nevoilor disperate ale populaţiei din Gaza şi de a pune capăt coşmarului”, a reacţionat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care „sperase” la mai multe eforturi din partea Consiliului.

Israelul apreciază că „adevărata problemă” pentru livrarea de ajutoare umanitare în Gaza este „ofensiva” israeliană. 

„Adevărata problemă” pentru livrarea ajutorului umanitar în Gaza este „modul în care Israelul îşi conduce ofensiva”, a spus Antonio Guterres. „Mulţi oameni măsoară eficacitatea operaţiunilor umanitare din Gaza după numărul de camioane ale Semilunei Roşii egiptene, ale ONU şi partenerilor noştri care sunt autorizaţi să treacă graniţa. Este o greşeală”, a declarat el presei.

La rândul său, ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a declarat că ţara sa va continua să inspecteze orice ajutor umanitar pentru Gaza, după votarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care impune furnizarea acestei asistenţe la „scara largă” şi „fără obstacole”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---