Externe

Gruparea Hezbollah a intrat în război cu Israel. Au fost trase tiruri de rachete din Liban

schedule 08 oct. 2023, 15:11

Gruparea Hezbollah a intrat în război cu Israel. Au fost trase tiruri de rachete din Liban
crop media / Shutterstock

Gruparea teroristă Hamas din Fâşia Gaza a atacat, sâmbătă dimineață, Israelul. La nici 24 de ore de la declanșarea războiului, gruparea Hezbollah, o grupare cu sediul în Liban, a intrat în război cu Israel.

Gruparea Hezbollah a intrat în război cu Israel

Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene a anunțat că bilanțul victimelor a ajuns la 350 de morţi şi peste 1.800 de răniţi. Luptătorii Hamas au atacat 7 oraşe din sudul ţării și au omorât civili, fiind asigurați cu rachete lansate asupra oraşelor israeliene.

Armata israeliană duce o luptă grea contra teroriștilor care au invadat teritoriul din sudul țării. Totodată, Hamas a anunţat că 313 palestinieni au fost ucişi, iar aproape 2.000 au fost răniţi.

Misiunea Naţiunilor Unite de menţinere a păcii din sudul Libanului a transmis că trupele sale vor rămâne pe poziţie pentru a ajuta la rezolvarea situaţiei şi tot astăzi Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă pentru a discuta despre situația critică care a izbucnit între Israel și Fâșia Gaza.

Sâmbătă dimineața, din Fâșia Gaza au fost lansate atacuri cu racheta asupra mai multor orașe din Israel. Actele de terorism au fost săvârșite de teroriștii palestinieni, parte din grupul Hamas. Hamas este o organizație paramilitară palestiniană islamistă teroristă. Scopul acestei grupări este cucerirea teritoriilor aflate în prezent în cadrul statului Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza.

"Statul Israel se află în război. Primul nostru obiectiv este, în primul rând, să curăţăm zona de forţele inamice care s-au infiltrat şi să restabilim securitatea şi pacea în aşezările care au fost atacate. Al doilea obiectiv, în acelaşi timp, este de a cere un preţ uriaş de la inamic inclusiv în Fâşia Gaza", a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Ce reprezintă gruparea Hezbollah

La nici o zi de la declanșarea războiului din Israel, gruparea Hezbollah din Liban, considerată a fi mult mai puternică decât gruparea Hamas, care este susţinută de Iran, a atacat Israelul cu tunuri şi rachete. Forţele aeriene din Israel i-au atacat cu tiruri de artilerie şi drone.

Gruparea Hezbollah a luat naștere în timpul Războiul din Liban din 1982, fiind o organizație paramilitară șiită libaneză cu circa 15.000 de combatanți. Aceasta a fost și este sprijinită și dependentă de Iran și organizată, înarmată și antrenată de ofițeri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene.

Hezbollah reprezintă o forță importantă în politica libaneză, deținând școli, spitale și oferind servicii sociale și este privită ca o mișcare de rezistență legitimă de o parte a lumii arabe și musulmane și ca o organizație teroristă de Statele Unite ale Americii, Israel, Canada și Olanda. 

Libanul şi Israelul sunt considerate state inamice, chiar dacă între cele două state s-a menținut un armistiţiu, de la un conflict din anul 2006. În ultimii ani au existat mici atacuri între cele două țări.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat astăzi că Israelul va transforma în ruine părţi din Gaza.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---