Externe

Criza umanitară se agravează în Fâşia Gaza: malnutriţia şi foametea cauzează decese în rândul copiilor

schedule 05 mar. 2024, 08:30

Criza umanitară se agravează în Fâşia Gaza: malnutriţia şi foametea cauzează decese în rândul copiilor
ChameleonsEye / Shutterstock
Situația umanitară gravă în nordul Fâșiei Gaza: malnutriție și foamete afectează copiii, cu decese raportate.

Situaţia umanitară din nordul Fâşiei Gaza continuă să se deterioreze, cu rapoarte alarmante privind malnutriţia şi foametea care afectează populaţia vulnerabilă, în special copiii. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a avertizat despre "niveluri severe de malnutriţie, copii care mor de foame, şi lipsuri grave de combustibil, alimente şi materiale medicale" în regiune.

După vizitele recente efectuate de OMS la spitalele Al-Awda şi Kamal Adwan, prima ocazie de acest fel de la începutul lunii octombrie, s-a constatat că malnutriţia şi deshidratarea au dus la moartea a cel puţin 15 copii la spitalul Kamal Adwan, iar un al 16-lea copil a decedat la un spital din oraşul Rafah. Dr. Tedros a subliniat că situaţia este deosebit de gravă la spitalul Al-Awda, unde o clădire este distrusă, ceea ce agravează criza.

Aproximativ 300.000 de persoane din nordul Gaza trăiesc cu puţină hrană şi apă curată, iar un înalt oficial umanitar al ONU a avertizat că peste un sfert din populaţia Fâşiei Gaza se confruntă cu niveluri catastrofale de insecuritate alimentară. În plus, unul din şase copii cu vârsta sub doi ani din nordul regiunii suferă de malnutriţie acută.

Adele Khodr, directorul regional al agenţiei ONU pentru copii (UNICEF), a declarat că decesele copiilor sunt "tragice, îngrozitoare şi cauzate de om, previzibile şi complet evitabile". Această criză umanitară survine în urma unei campanii militare lansate de armata israeliană împotriva Hamas, care a dus la pierderi semnificative de vieţi umane şi distrugeri masive în Fâşia Gaza.

Comunitatea internaţională este îndemnată să acorde atenţie și să intervină pentru a preveni o criză de proporţii şi mai mari, în timp ce organizaţiile umanitare continuă să facă apel la ajutor pentru a asigura necesităţile de bază ale populaţiei afectate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---