Externe

Cutremur Turcia: Pompierii români s-au chinuit 20 de ore să scoată un copil de sub dărâmături. Intervenția lor, îngreunată de un alt seism

schedule 09 feb. 2023, 06:08

Cutremur Turcia: Pompierii români s-au chinuit 20 de ore să scoată un copil de sub dărâmături. Intervenția lor, îngreunată de un alt seism
Foto: IGSU/Facebook.com

Pompierii români au reușit să salveze un copil de 16 ani, aflat sub dărâmăturile unei clădiri, prăbușite în urma cutremurelor devastatoare din Turcia, după un chin de 20 de ore. Intervenția echipei din România a fost îngreunată de un alt seism, de 4.2 pe scara Richter. 

Pompierii români s-au chinuit 20 de ore să scoată un copil de sub dărâmături, în Turcia. Intervenția lor, îngreunată de un alt cutremur

Pompierii români au reușit să salveze un băiat de 16 ani, prins sub ruinele unei clădiri. Adolescentul a fost salvat după 20 de ore de luptă și muncă a pompierilor. În timpul intervenției, a avut loc un alt cutremur, de 4.2 grade pe scara Richter, ceea ce a dus la modificări ale elementelor prăbușite, îngreunând misiunea de salvare a băiatului.

În final, echipa din România a reușit să îl salveze pe tânăr, acesta fiind conștient și cooperant. Pompierii români au mai desfășurat două misiuni de căutare în două locuri diferite, însă, din păcate, nu au fost identificate persoane în viață.

„În dimineața zilei de ieri, în zona de intervenție indicată de autoritățile turce, salvatorii români au identificat o persoană conștientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături. După mai multe ore de intervenție, în site-ul de acțiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbușite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului. S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susține partea superioară a construcției, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă. 
Cu eforturi susținute și peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reușit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conștient și cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale. Până la acest moment, echipa mixtă din România a reușit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Republica Turcia.
Pe parcursul nopții, la indicația autorităților turce, echipa din România a mai desfășurat 2 misiuni de căutare în 2 site-uri diferite. Din nefericire, nu au fost identificate persoane în viață. În prezent, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbușită total, pentru executarea unei operațiuni de căutare. În acest site sunt deja echipe de intervenție locale și o macara de mare tonaj, dar autoritățile turce au solicitat sprijin”, au transmis autoritățile. 

Două echipe de salvare din România, în sprijinul Turciei

În Turcia sunt prezente două echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor internaționale venite în sprijin.

Turcia și Siria, ajutor neașteptat

Turcia și Siria au primit ajutoare de unde se așteptau mai puțin. De pildă, guvernul taliban din Afganistan va trimite un ajutor în valoare de 165.000 de dolari pentru cele două teritorii afectate de cutremur, a anunțat Ministerul de Externe de la Kabul.

Afganistanul trece printr-o criză severă economică și umanitară și este el însuși destinatarul unuia dintre cele mai mari programe umanitare ale Națiunilor Unite.

Și Emiratele Arabe Unite au promis un sprijin de 100 de milioane de dolari victimelor seismelor care au omorât mii de oameni. Arabia Saudită, care a rupt legăturile cu regimul de la Damasc în anul 2012, a anunțat înființarea unui pod aerian pentru a ajuta populația din cele două țări devastate de catastrofă naturală. 

Cutremurul puternic de luni, 6 februarie, ar putea afecta 23 de milioane de oameni, a transmis, marți, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând că „principalele nevoi nesatisfăcute ar putea fi în Siria pe termen imediat și mediu”. 

Livrarea internațională în această țară devastată de război din 2011 și aflată sub sancțiuni internaționale reprezintă o corvoadă din punct de vedere logistic și diplomatic pentru țările occidentale și ONG-uri.  

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---