Social Economic

Inflația a crescut din nou. Ce s-a scumpit cel mai mult

schedule 14 mar. 2023, 07:10

Inflația a crescut din nou. Ce s-a scumpit cel mai mult
Foto: Mircea Moira/Shutterstock.com

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Astfel poate fi tradus ce se petrece acum. Ne referim aici la promisiunile ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, și ale șefului Băncii Naționale Române (BNR), care nu sunt conforme cu realitatea. Inflația a crescut din nou în februarie și cel mai mult s-au scumpit legumele și fructele din import. 

Inflația a trecut din nou, în februarie. Legumele și fructele din import s-au scumpit cel mai mult

Prețurile de luna februarie au fost mai mari decât în ianuarie. Cel mai mult s-au scumpit fructele și legumele, cumpărate din străinătate la preț mai mare.

Dacă luăm în calcul numai ultima lună, cel mai mult am plătit pentru legumele proaspete și la conservă și pentru fructe. De la tarabe până la marile lanțuri de hipermaketuri, toate sunt pline cu marfă de import, la prețuri mult mai mari decât produsele românești. 

Statisticile oficiale arată că prețurile au crescut cu peste 15% în ultimul an și cu aproape 1% în februarie, comparativ cu luna ianuarie. Diferențele sunt mult mai mari când vine vorba despre alimente de bază și despre electricitate.

În ultimul an, zahărul s-a scumpit cu peste 60%, untul cu mai bine de 45%, iar margarina, ouăle, cartofii și produsele lactate cu 30 - 35%. 

Cât despre utilități, deși tarifele sunt plafonate de stat, gazele sunt mai scumpe cu 40% și electricitatea cu peste 30%. Banca Națională susține că am putea ajunge la o inflație de 7% spre finalul acestui an și chiar de 4% în 2024. 

BNR: Rata inflației va ajunge la o cifră în trimestrul trei

Rata anuală a inflației a ajuns la 16,37% în decembrie 2022, iar până în trimestrul trei din 2023, adică în lunile iulie-septembrie, va scădea cu peste 7% și va ajunge la nivelul de o cifră, a transmis BNR. 

Rata anuală a inflației a scăzut la 16,37% în decembrie 2022, de la 16,76% în noiembrie. Totuși, războiul din Ucraina și sancțiunile asociate continuă să genereze incertitudini și să inducă riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, mai ales „prin efecte exercitate asupra încrederii populației și investitorilor, precum și asupra veniturilor acestora, dar și prin afectarea economiilor principalilor parteneri comercialei și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact asupra costurilor de finanțare”, a explicat BNR într-un comunicat.

Totodată, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an și menținerea ratei dobânzii pentru facilitarea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an.  

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---