Social Externe

Gripa aviară scumpește carnea și ouăle. Fermierii avertizează că prețurile se vor mări dramatic

schedule 18 feb. 2023, 09:10

Gripa aviară scumpește carnea și ouăle. Fermierii avertizează că prețurile se vor mări dramatic
Foto: Shutterstock.com

Gripa aviară care face ravagii în lume și care în țara noastră a ucis deja peste 200.000 de păsări scumpește considerabil carnea și ouăle. Prețurile s-au dublat, iar fermierii avertizează că trebuie să ne așteptăm la mai rău. Autoritățile spun că focarele descoperite până acum au pornit de la păsări sălbatice infectate. Alarmate de ce se întâmplă în străinătate, unde virusul lovește puternic, inspectorii sanitari îi obligă pe toți cei care lucrează în ferme de găini să respecte măsuri stricte de protecție.

Gripa aviară face ravagii în lume și scumpește carnea și ouăle

Gripa aviară, care se extinde rapid în toate colțurile lumii, le dă de furcă și fermierilor români, care sunt în stare de alertă. De la începutul anului, au fost ucise peste 200.000 de păsări din cauza virusului. 

„Dacă focarele de gripa aviară din țară - am înțeles că sunt două în țară - nu se vor stinge, fermele cu gripa aviară urmând să se închidă, asta înseamnă că va fi o criză de carne de pasăre, clar că și prețul va crește”, a declarat Puiu Elisei, fermieri, pentru Kanal D. 

Pentru a preveni apariția virusului care omoară păsările, fermierii trebuie să susțină cheltuieli mai mari. „Folosim doze mai mari pentru a dezinfecta aleile, halele, dezinfectanți care nu sunt ieftini. Cum am spus, prețurile la dezinfectanți sunt de două sau trei ori mai mari. Asta este o speculă, să spun. Dacă nu am face dezinfecție drastică, ne-am putea aștepta și pe la noi că trece o pasăre și să lase în curte virusul”, a completat fermierul. 

Efectele gripei aviare se văd în piață

Efectele virusului se văd în piață, unde prețul ouălor a explodat. Acum, acestea costă 0,95 lei, 1 leu sau chiar 1,30 lei bucata în unele locuri. 

Ouăle s-au scumpit cu aproape 35% față de anul trecut, iar costurile continuă să crească. De exemplu, dacă la o tarabă din București, săptămâna trecută, un ou de țară costa 1,4 lei, acum, același produs e 1,5 lei. 

Specialiștii din domeniu anunță că majorările de preț nu se vor opri aici. „Dacă acum un an și jumătate un ou costa undeva la 0,25 - 0,30 lei la poarta fermei, acum, un ou la poarta fermei ajunge undeva la 0,50 - 0,60 lei sau chiar 0,70 lei. S-ar putea să se scumpească la piață să ne trezim cu ouă de 2 lei”, a transmis Leonard Stafie, de la Asociația Crescătorilor de Păsări de Genoteca Iași. 

În cazul în care focarele de gripă aviară se vor extinde, reprezentanții de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu exclud varianta unei penurii de ouă în magazine. 

„Nu-i de joacă, după cum bine știți și ați văzut, virusul ăsta nu are graniță, nu are nicio clipă să se oprească din a produce pagube în rândul păsărilor. Suntem într-o ecuație mondială, pot apărea fluctuații de aprovizionare”, a transmis Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA. 

America de Nord și de Sud, Asia, Noua Zeelandă, Africa, dar și țări din Europa se luptă cu focare de gripă aviară. Sute de milioane de găini au fost răpuse de boală, iar asta a dus la scumpiri în lanț.

Virusul gripei aviare s-a modificat în ultimii ani

„S-a observat prezența unei tulpini foarte agresive a virusului gripei aviare care a cauzat mortalitatea în masă a păsărilor sălbatice peste tot pe glob. Și vorbim aici despre foarte multe specii de păsări, multe dintre ele, mai bine de 50 de specii de păsări, asupra cărora nu se știa că acest virus are impact”, a spus Sebastian Bugariu, biolog.

Față de pesta porcină, virusul gripei aviare se poate transmite la om, dar, ce e drept, sunt cazuri rare. „Riscul este mai ales ca și boală profesională, pentru medicii veterinari, pentru toți cei implicați în creșterea păsărilor, contactul în fermă poate să genereze infecții și la om. Sunt semnalări la nivel de zeci de cazuri. La om, simptomatologia este asemănătoare cu ce se întâmplă la gripă”, a informat Aurel Vasiu, medic veterinar. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9754 RON
0.00090
USD
USD: 4.6739 RON
0.00790
GBP
GBP: 5.8294 RON
-0.00100
HUF
HUF: 1.2669 RON
-0.00780
BGN
BGN: 2.5439 RON
0.00050
CHF
CHF: 5.1301 RON
-0.00120
Convertor valutar

Rezultat: ---