Sănătate

Detectarea virusului gripei aviare în laptele pasteurizat din SUA nu reprezintă un risc major pentru sănătate

schedule 24 apr. 2024, 12:02

Detectarea virusului gripei aviare în laptele pasteurizat din SUA nu reprezintă un risc major pentru sănătate
Gabriel Petrescu / Shutterstock
FDA confirmă urme de gripă aviară în lapte pasteurizat din SUA, dar riscul pentru sănătate e minim datorită pasteurizării.

Autoritățile din Statele Unite ale Americii au confirmat prezența urmelor virusului gripei aviare în laptele pasteurizat. Cu toate acestea, reprezentanții Food and Drug Administration (FDA) asigură publicul că riscul pentru sănătatea umană este minim. Pasteurizarea este un proces care, în mod normal, elimină agenții patogeni la un nivel care nu prezintă pericol pentru consumatori.

În contextul unui focar de gripă aviară înalt patogenă A (H5N1) care a afectat efectivele de vaci de lapte din SUA la începutul lunii aprilie, FDA a inițiat analize suplimentare pentru laptele disponibil pe rafturile magazinelor din întreaga țară. Agenția efectuează de asemenea studii pentru a evalua impactul virusului asupra diferitelor tipuri de produse lactate, inclusiv lapte integral și smântână.

Experții au demarat și „studii de viabilitate a ouălor”, prin care se injectează eșantioane în ouă de găină embrionate pentru a verifica replicarea activă a virusului. Deși virusul H5N1 a fost detectat în laptele crud, autoritățile recomandă evitarea consumului acestuia ca măsură de precauție.

Un caz uman de infectare cu virusul gripei aviare a fost raportat, persoana respectivă prezentând simptome ușoare, iar animalele infectate nu au manifestat forme grave ale bolii. În actualul val de gripă aviară, milioane de păsări au fost afectate de tulpina H5N1.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---