Social

Exerciții militare de amploare în România. La Capul Midia, NATO a simulat respingerea unui atac aerian

schedule 27 apr. 2023, 08:40

Exerciții militare de amploare în România. La Capul Midia, NATO a simulat respingerea unui atac aerian
Foto: LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO

Se desfășoară exerciții militare de amploare, zilele acestea, în România, cu soldați americani, români și olandezi. Mai multe sisteme franceze de rachete sunt testate la Capul Midia, în exerciții de apărare a țărmului. În celălalt capăt al țării, în vest, la Timișoara, 3.000 de rezerviști au fost chemați la unitățile militare tot pentru exerciții. 

Exerciții militare NATO de amploare în România, zilele acestea

Exerciţiul a fost în apropiere de Timişoara, la Chișoda. Rezerviştii, unii dintre ei trecuţi de 50 de ani, au redevenit soldaţi; au făcut instrucție și și-au adus aminte cum să folosească arma. La Capul Midia, grupul de luptă NATO a simulat respingerea unui atac aerian. 

„Acest exerciţiu începe cu detectarea ţintelor care se face cu dronele şi cu radarul. Apoi lansatoarele de rachete încep să tragă”, a transmis colonelul Martin Arnaud, armata franceză. 

Armata franceză are rachete cu rază scurtă de acţiune capabile să distrugă ţinte aeriene sau navale, iar pentru apărarea coastei a adus şi tunuri automate montate pe vehicule blindate. În prezent, rachetele franceze sunt tehnologie de top. 

„Putem să lovim orice fel de ţinte: clădiri, vehicule sau tranşee, de exemplu. Suntem aici ca să exersăm abilităţile noastre în tragerile de artilerie la foarte mare distanţă”, a spus colonelul Laurent Luisetti. 

Exerciţiul de la Midia, cu numele de cod „EAGLE ROYAL 23”, simulează un atac venit pe mare, pe care grupul de luptă NATO dislocat în România trebuie să-l respingă.

„E foarte complicat să aduci laolaltă mai multe ţări în tragerile de artilerie. De asta suntem aici, concentraţi pe această misiune. Pentru ca alianţa NATO să fie puternică, trebuie să exersăm împreună”, a declarat Bryan Dairy.

Exercițiul testează interoperabilitatea sistemelor de artilerie, în cadrul unei operațiuni NATO de apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, pe Flancul de Sud-Est al Alianței. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---