Externe

Eșecul testului unei rachete hipersonice nord-coreene intensifică tensiunile regionale

schedule 26 iun. 2024, 13:45

Eșecul testului unei rachete hipersonice nord-coreene intensifică tensiunile regionale
Coreea de Nord a testat o rachetă hipersonică care a explodat după lansare, stârnind condamnări internaționale.

Coreea de Nord a efectuat un test cu o rachetă hipersonică care a explodat în aer după lansare, conform declarațiilor armatei Coreei de Sud. Racheta a fost lansată din apropierea capitalei nord-coreene, Phenian, și a zburat la o altitudine de aproximativ 100 km, cu o rază de acțiune de peste 200 km, înainte de a exploda.

Oficiali din Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia au condamnat testul, considerându-l o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și o amenințare la adresa stabilității regionale. Comandamentul Indo-Pacific al SUA a emis o declarație în care a cerut Coreei de Nord să se abțină de la alte acte considerate ilegale și destabilizatoare.

Incidentul vine într-un moment de tensiuni crescute în regiune, după ce Coreea de Nord a criticat desfășurarea unui portavion american pentru exerciții militare comune cu Coreea de Sud și Japonia. Mai mult, testul rachetei survine după un summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin, în care s-a semnat un pact de apărare reciprocă, stârnind îngrijorări în rândul liderilor din Seul, Washington și Tokyo.

Coreea de Nord a mai efectuat un test cu rachetă la 30 mai și a fost implicată în lansarea de baloane care transportau gunoaie spre Coreea de Sud, ceea ce a dus la întreruperea temporară a zborurilor pe aeroportul internațional Incheon. De asemenea, Phenianul a întărit fortificațiile de-a lungul graniței cu Coreea de Sud, în contextul exercițiilor militare comune ale acestora cu SUA și Japonia.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

36 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.976 RON
-0.00010
USD
USD: 4.4612 RON
0.00170
GBP
GBP: 5.9711 RON
-0.00690
HUF
HUF: 1.2528 RON
0.00450
BGN
BGN: 2.5442 RON
CHF
CHF: 5.2832 RON
-0.01910
Convertor valutar

Rezultat: ---