Sănătate

Alertă medicală în România. Boala care umple spitalele cu pacienți

schedule 17 dec. 2023, 14:36

Alertă medicală în România. Boala care umple spitalele cu pacienți
Pisannoah/Shutterstock

Sistemul medical din România este în alertă din cauza numărului crescut al cazurilor de îmbolnăvire cu pneumonii și infecții respiratorii. Medicii spun că în ultima săptămână, numărul pacienților a crescut cu 40%, iar spitalele nu mai fac față numărului mare de bolnavi care se adresează după ajutor medical.

Numărul bolnavilor de pneumonii și infecții respiratorii, în creștere accelerată

Medicii specialiști susțin că este foarte greu să descopere dacă un pacient are sindromul plămânilor albi, fiind considerată boala misterioasă din China. Însă medicii din țară sunt în alertă din cauza numărului de pacienți bolnavi de pneumonii și alte infecții respiratorii.

Directorul medical la Institutul Matei Balș din Capitală, doctor Adrian Marinescu, a explicat ce se întâmplă în spitale în prezent. Acesta spune că numărul bolnavilor crește pe zi ce trece, iar medicii se tem că nu vor face față în curând numărului de pacienți.

"Ultimele săptămâni am însemnat o creștere constantă. Aici vorbim nu doar de virusurile gripale, discutăm de virusurile care se transmit pe cale respiratorie. Sunt încă și cazuri izolate de SARS-CoV-2 și este o creștere care presupune undeva la un număr de 200 de prezentări în fiecare zi la Matei Balș. Aici discutăm și de copii și de adulți.
Dintre ei sunt și forme ușoare, doar că sunt și pacienții care se internează. Practic, la Matei Balș în momentul de față toate locurile sunt ocupate",, a spus medicul Adrian Marinescu.

Doctorul este de părere că în săptămânile ce urmează și mai ales la începutul anului viitor, virusul gripal se va răspândi și mai mult, declanșând astfel o serie de boli respiratorii și boli infecțioase.

"Facem externări. În fiecare zi se întâmplă lucrul ăsta, dar eu presupun că de acum încolo, în săptămânile care vin și mai ales la începutul anului viitor, gripa va crește de asemenea foarte mult. Vom avea practic infecțiile respiratorii însemnând gripă, virusuri respiratorii și din păcate, așa cum știți, avem și rujeolă și avem și celelalte patologii care țin de bolile infecțioase", a mai spus el.

Doctor Marinescu susține că în China a fost vorba despre o bacterie tipică care se regăsește în România, însă în timp, aceasta ar putea să își schimbe caracteristicile.

"Ce a fost în China înseamnă practic infecția cu Mycoplasma pneumoniae, o bacterie, bacteria tipică pe care noi o avem dintotdeauna. E adevărat că sunt cazuri izolate și n-aș putea spune că în momentul de față e o creștere. Nu. Sunt aceleași cazuri așa cum le aveam și înainte. Deci nu e nimic misterios.
Sigur că o monitorizare în raport cu toate aceste lucruri trebuie să existe și întotdeauna ne gândim că la un moment dat un virus sau o bacterie ar putea să-și schimbe practic caracteristicile", a precizat medicul.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---