Externe

Erdogan acuză Occidentul de război din Fâșia Gaza și Israelul drept „criminal de război”. Netanyahu anunţă etapa a doua a confruntării

schedule 29 oct. 2023, 09:15

Erdogan acuză Occidentul de război din Fâșia Gaza și Israelul drept „criminal de război”. Netanyahu anunţă etapa a doua a confruntării
Foto: Anas-Mohammed

„Principalii vinovaţi de masacrele din (Fâşia) Gaza sunt occidentalii. Cu excepţia câtorva conştiinţe care au ridicat vocea, (aceste) masacre sunt în totalitate opera Occidentului”, a acuzat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la un ”miting de susţinerea Palestinei”, la care au luat parte câteva sute de mii de oameni, pe fostul Aeroport Atatürk, la Istanbul, relatează AFP.

Într-un discurs virulent, şeful statului turc a interpelat puterile occidentale, pe care le suspectează de ”crearea unei atmosfere de cruciadă” împotriva musulmanilor. „Întreb Occidentul: veţi crea o nouă atmosferă de cruciadă împotriva Semilunei?”, emblema religiei musulmane, a lansat el.  

„Oricine ştie că Israelul nu poate face un pas fără ei”, a tunat el, acuzând marile puteri din Occident de faptul că nu au îndemnat la un armistiţiu. „Aţi plâns copiii ucşi iîn Ucraina. Ce e cu tăcerea asta faţă de copiii din (Fâşia) Gaza?”, a lansat el.

Recep Tayyip Erdogan a asigurat că la miting participă 1,5 milioane de oameni și a acuzat Israelul de „crime de război”. „Israelule, vă declarăm în faţa întregii lumi criminal de război”, a declarat şeful statului turc. ”Israelule, voi sunteţi ocupanţii, invadatorii”, a tunat el. „Bineînţeles, fiecare ţară are dreptul să se apere, dar unde este dreptatea? Ceea ce se întâmplă în (Fâşia) Gaza nu este autopărare, ci un masacru”, a continuat preşedintele turc.

Aceste declarații au determinat Israelul să își atragă diplomații din Turcia. „Având în vedere declaraţiile grave din Turcia, am ordonat chemarea reprezentanţilor diplomatici, pentru a reevalua relaţiile dintre Israel şi Turcia”, a anunţat ministrul israelian de Externe Eli Cohen într-o postare, sâmbătă seara, pe X. Israelul a cerut, la 19 octombrie, diplomaţilor săi aflaţi în post în Turcia să părăsească temporar această ţară, ”ca măsură de securitate”.

Netanyahu anunță că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas, cu scopul de a distruge armata și guvernul Hamas și de a elibera ostaticii reținuți în Gaza. „Luptătorii noștri eroici au un singur scop: să distrugă acest inamic și să asigure existența țării noastre. Să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat Netanyahu, citat de CNN.

Premierul a confirmat, de asemenea, că a vorbit cu familiile ostaticilor deținuți de Hamas și a spus că le-a promis că va epuiza toate opțiunile pentru a-i aduce înapoi pe cei dragi lor. Și șeful armatei israeliene a spus că ziua de sâmbătă marchează o nouă etapă în războiul țării împotriva Hamas și că aceasta necesită o ofensivă terestră. „Acesta este un război cu mai multe etape. Astăzi, trecem la următoarea”, a declarat generalul-locotenent Herzi Halevi, șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, într-o înregistrare video publicată de IDF. „Forțele noastre operează în prezent pe teren în Fâșia Gaza”, adăugat el.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---