Externe

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anulează vizita în Azerbaidjan pentru a susține un jucător implicat în scandal diplomatic

schedule 04 iul. 2024, 17:10

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anulează vizita în Azerbaidjan pentru a susține un jucător implicat în scandal diplomatic
Sasa Dzambic Photography / Shutterstock
Erdogan anulează vizita în Azerbaidjan pentru meciul Turcia-Olanda, în urma scandalului salutului naționalist al lui Demiral.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a anulat o vizită oficială în Azerbaidjan pentru a participa la meciul de fotbal dintre Turcia și Olanda, din sferturile de finală ale Euro 2024, ce va avea loc la Berlin. Decizia vine în urma unui scandal diplomatic iscat de salutul controversat al fundașului turc Merih Demiral, asociat cu mișcarea naționalistă de dreapta „Ülkücü”, cunoscută și sub numele de „Lupii Cenușii”.

Gestul lui Demiral, care implică poziționarea degetelor într-un anumit mod ce simbolizează urechile unui lup, este considerat un angajament față de mișcarea naționalistă și a atras critici din partea ministrului german de interne, Nancy Faeser. Fundașul este acum subiectul unei anchete UEFA și riscă o suspendare.

Scandalul a avut repercusiuni și pe plan politic, cu Ministerul de Externe german convocând ambasadorul Turciei la Berlin și, în replică, Ministerul de Externe de la Ankara convocând ambasadorul Germaniei în Turcia. Autoritățile turce au transmis că reacțiile germane față de Demiral sunt considerate xenofobe.

Mișcarea „Ülkücü” este monitorizată de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției din Germania și susține ideea unui imperiu „Turan”, care ar cuprinde toate regiunile locuite de etnici turci, de la Balcani până în China. Partidul ultranaționalist MHP din Turcia este reprezentantul politic al acestei mișcări și aliat al partidului AKP, condus de președintele Erdogan.

Salutul „Lupilor Cenușii” este interzis în Austria și Franța, dar nu și în Germania. Organizația este acuzată de implicare în crime politice în Turcia și atentate internaționale, inclusiv tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea în 1981.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9773 RON
-0.00010
USD
USD: 4.5975 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8771 RON
-0.00010
HUF
HUF: 1.2682 RON
-0.00350
BGN
BGN: 2.5448 RON
CHF
CHF: 5.1188 RON
-0.00090
Convertor valutar

Rezultat: ---