Externe Politic

Alegeri în Turcia: cursă strânsă pentru poziția de președinte. Rusia, acuzată că influențează rezultatul

schedule 13 mai 2023, 11:56

Alegeri în Turcia: cursă strânsă pentru poziția de președinte. Rusia, acuzată că influențează rezultatul
Foto: Shutterstock

Soarta Turciei se poate schimba duminică, după rezultatul alegerilor prezidențiale și parlamentare combinate. Erdogan se află într-o cursă strânsă cu președintele Partidului Republican al Poporului din Turcia, după ce un alt candidat și-a anunțat retragerea. Sondaje de opinie relevă că liderul opoziției ar primi cele mai multe voturi. Între timp, Rusia e acuzată că intervine pentru a influența rezultatul alegerilor. 

Cursă strânsă pentru poziția de președinte al Turciei. Rusia, acuzată că influențează rezultatul

Cu o zi înainte de alegeri, principalul contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a apărut la un miting electoral purtând o vestă antiglonţ, asta după ce au apărut informaţii cum că ar putea fi atacat.

Imaginile arată cum echipa de securitate a oficialului, cu puști de asalt, se află pe scenă cu el în timp ce își spune discursul.  Într-un interviu, Kilicdaroglu şi-a expus dorinţa de a face din Turcia o ţară democratică însă nu a ratat nici ocazia de a-l critica pe actualul preşedinte. 

„Vreau să facem parte din Vest şi din lumea civilizată. Vreau să fie democraţie în ţara noastră. Nu vrem un stil de conducere autoritar, vrem libertate. Tinerii şi femeile au obosit, vor şi ei libertate. Prin urmare, vom implementa toate regulile democratice ale Uniunii Europene în ţara noastră.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan mereu a jucat murdar. Nu am văzut niciodată un viaţa mea un om care să mintă atât de mult. Distorsionează realitatea şi denigrează oamenii. Dar, indiferent de ce va face, oamenii mă vor alege pe mine”, Kemal Kilicdaroglu, liderul opozitiei turce.

Muharrem Ince s-a retras din cursa prezidențială 

Joi, înaintea primului tur de alegeri prezidențiale, unul dintre cei patru candidați ai cursei și-a anunțat retragerea, în persoana lui Muharrem Ince. Reacția lui Recep Tayyip Erdogan, președintele actual al Turciei, a fost: 

„Îmi este foarte greu să înţeleg de ce a ales să se retragă. Sincer să fiu, am fost trist. Speram ca această cursă să se termine aşa cum a început.”

Motivul retragerii lui Muharrem Ince ar fi un „sex tape”. Mai exact, un scandal sexual bazat pe mai multe fotografii explicite cu el care au început să circule în spațiul online. Principalul contracandidat al lui Erdogan a afirmat că imaginile ar fi false și că de vină ar fi Rusia, care s-ar fi implicat în campanie. Kremlinul a respins aceste acuzații.

Erdogan îi ia apărarea lui Putin

Șeful de stat turc i-a luat apărarea, vineri, omologului său rus Vladimir Putin împotriva acuzațiilor de ingerință în alegerile prezidențiale din Turica. 

Rivalul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a acuzat joi actori ruşi anonimi că răspândesc „deepfakes” şi alte forme de dezinformare menite să încerce influenţarea rezultatului alegerilor de duminică. Kremlinul a dezminţit „ferm” acuzaţia, iar vineri Erdogan a venit în apărarea lui Putin într-o apariţie la televiziune în cadrul campaniei sale, notează AFP.

„Kemal atacă Rusia, îl atacă pe Putin. Dacă îl ataci pe Putin, nu voi fi de acord”, a declarat Erdogan. 
„Relaţiile noastre cu Rusia nu sunt mai puţin importante decât cele cu Statele Unite”, a completat el.

Președintele Turciei a refuzat să subscrie sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei

Erdogan a vrut să păstreze o relație bună cu Rusia de la începutul războiului cu Ucraina, în februarie 2022. Turcia, membră a NATO, a beneficiat de reduceri la importurile de energie rusească și a refuzat să subscrie sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00090
USD
USD: 4.6625 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8158 RON
0.01360
HUF
HUF: 1.2637 RON
0.00320
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1291 RON
0.00100
Convertor valutar

Rezultat: ---