Externe

Putin acuză islamiștii radicali pentru atacul de la Moscova și sugerează implicarea Ucrainei

schedule 26 mar. 2024, 08:50

Putin acuză islamiștii radicali pentru atacul de la Moscova și sugerează implicarea Ucrainei
Foto: Asatur Yesayants/Shutterstock
Putin sugerează legătura atacului terorist din Moscova cu Ucraina, în timp ce negă implicarea acesteia.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că atacul terorist de la sala de concerte din Moscova a fost comis de islamiști radicali, dar a continuat să sugereze o posibilă implicare a Ucrainei. Într-o întâlnire televizată, Putin a afirmat că atentatul, care a rezultat în moartea a cel puțin 137 de persoane, a fost opera islamiștilor radicali, însă a ridicat întrebări despre motivele pentru care atacatorii au încercat să fugă în Ucraina după comiterea atacului.

„Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriștii, după comiterea crimei lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aștepta acolo?”, a spus Putin, sugerând că atacul ar putea fi legat de conflictul dintre Rusia și Ucraina care durează din 2014. Deși gruparea Statul Islamic a revendicat atacul, Putin a menționat că este crucial să se identifice sponsorul acestor acțiuni.

În ciuda acuzațiilor lui Putin, analiștii și liderii occidentali au respins pe scară largă orice implicare a Ucrainei în atacul de la Moscova. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să deturneze vina pentru atentat, în timp ce expertul în securitate Marius Ghincea a subliniat că nu există nicio legătură între atacul terorist și conflictul din Ucraina.

Patru bărbați acuzați de comiterea atacului terorist au fost prezentati în fața instanței de judecată din Moscova și au primit arest preventiv. În timp ce investigațiile continuă, Putin a subliniat necesitatea de a combate terorismul și de a întări securitatea națională.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---