Externe

Marine Le Pen acuză președintele Macron de pregătirea unei "lovituri de stat administrative"

schedule 02 iul. 2024, 14:11

Marine Le Pen acuză președintele Macron de pregătirea unei "lovituri de stat administrative"
Sursa foto: Shutterstock
Marine Le Pen acuză pe Macron de posibila limitare a puterii RN prin numirea de funcționari înainte de alegeri.

Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreaptă din Franța, Adunarea Națională (RN), a acuzat marți pe președintele Emmanuel Macron de planificarea unei "lovituri de stat administrative" pentru a limita puterea formațiunii sale în cazul unei victorii în alegeri. Într-un interviu acordat postului France Inter, Le Pen a exprimat îngrijorarea că Macron ar putea numi zeci de prefecți și alți funcționari de stat înainte de a părăsi funcția, în cazul în care Adunarea Națională câștigă majoritatea în alegerile legislative.

Le Pen a subliniat că, deși formațiunea sa a obținut un scor bun în primul tur al alegerilor legislative, obținând 33% din voturi, este necesară o majoritate absolută de cel puțin 289 deputați din 577 pentru a guverna eficient. Ea a menționat că, în cazul în care RN obține 270 de locuri, ar putea căuta sprijinul altor deputați, inclusiv din partidul conservator Republicanii, pentru a susține anumite proiecte legislative.

De asemenea, Le Pen a declarat că nu intenționează să facă parte dintr-un viitor guvern, ci va rămâne în rolul de șefă a grupului parlamentar RN. A precizat că Jordan Bardella, candidatul partidului pentru funcția de prim-ministru, are deja o idee clară despre componența guvernului, inclusiv o persoană cu experiență în finanțele publice la conducerea Ministerului Economiei și Finanțelor.

În plus, lidera RN a reiterat poziția partidului său de a respecta normele constituționale de coabitare cu președintele și a menționat că unele inițiative de politică externă ale lui Macron nu vor fi aplicate dacă RN ajunge la putere, precum trimiterea de instructori militari în Ucraina. Totodată, a subliniat că partidul ei susține Ucraina în fața invaziei ruse, dar se opune trimiterea de trupe franceze pe teritoriul ucrainean și livrarea de arme cu rază lungă de acțiune pentru a evita riscul de escaladare a conflictului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9772 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6089 RON
0.01750
GBP
GBP: 5.877 RON
-0.00190
HUF
HUF: 1.2647 RON
-0.00510
BGN
BGN: 2.5448 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1179 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---