Locale

Șase nave au spart blocada rușilor și au ancorat în portul Izmail, lângă România

schedule 01 aug. 2023, 16:07

Șase nave au spart blocada rușilor și au ancorat în portul Izmail, lângă România
Foto: Shutterstock

Șase nave civile de marfă, operate de turci, au „spart”, duminică și luni, blocada rusă de la Marea Neagră și au ancorat în portul Izmail, de pe Dunăre, lângă România. Furie în rândul rușilor: „Felicitări Flotei Mării Negre. Acordul continuă fără noi.”

Şase nave au spart blocada Rusiei şi au ancorat în portul Izmail, lângă România

La 22 de zile după ce Rusia s-a retras din acordul care a permis Ucrainei să exporte în siguranță zeci de milioane de tone de cereale, apoi a amenințat că va opri traficul maritim către porturile ucrainene, lumea a spulberat cacealmaua rușilor. 

„Sunt informaţii că mai multe nave civile navighează nestingherite spre Ucraina prin Marea Neagră. Asta ar însemna că Rusia fie nu dorește, fie poate să impună o blocadă în Marea Neagră în acest moment" a apreciat think tank-ul american, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). 

Mai multe aeronave americane de patrulare și recunoaștere din flota NATO au monitorizat cu navele în timp ce navigau spre Izmail, vizavi de România, potrivit unui cont de Twitter OSINT care colectează informaţii din surse deschise (în engleză „open-source intelligence”). 

Navele au încărcat cereale în Izmail, pe urmă au plecat înapoi prin Marea Neagră către porturi străine. Conform informațiilor OSINT, pe 31 și 31 iulie, duminică și luni, în portul Izmail au ajuns 6 nave operate de turci, aflate sub diferite steaguri. Acestea au plecat din porturi din Israel, Grecia, Turcia și Georgia. Ele nu sunt grecești sau israeliene, dar și-au început călătoriile acolo. 

Deasupra lor au patrulat nu mai puțin de patru avioane NATO de război: un avion de patrulare P-8 al Marinei SUA, un Challenger al armatei americane cu radar de suprafața, o dronă RQ-4 Global Hawk a forțelor aeriene americane și un avion de supraveghere E-3 al NATO.

Navele de marfă nu au luat măsuri pentru a-și ascundă intențiile.Toate aveau transmiţătoarele radio pornite, adică oricine avea acces la internet și la site-uri de monitorizare a traficului marin putea să le urmărească traseul, potrivit Forbes. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---