Sci-Tech

Succes istoric în explorarea spațială: Sonda americană Odysseus a aselenizat pe Lună

schedule 23 feb. 2024, 10:14

Succes istoric în explorarea spațială: Sonda americană Odysseus a aselenizat pe Lună
Linda McKenna/Shutterstock
Intuitive Machines a trimis cu succes sonda Odysseus pe Lună, marcând prima aselenizare americană privată și transportând artă și știință.

O nouă pagină în istoria explorării spațiale a fost scrisă recent, când firma americană Intuitive Machines a reușit să trimită cu succes pe Lună sonda spațială Odysseus. Aceasta a aselenizat în apropierea Polului Sud lunar, marcând prima coborâre controlată a unei nave spațiale americane pe suprafața Lunii după mai bine de 51 de ani, de la legendarul zbor Apollo 17.

Sonda Odysseus a parcurs o distanță de 384.400 km de la Pământ, plecând din Cape Canaveral, Florida. Această realizare marchează prima dată în istorie când o companie privată, și nu o agenție guvernamentală, a condus o misiune lunară cu succes. Intuitive Machines, startup-ul cu sediul în Houston, a fost selectată de NASA să transporte pe Lună șase instrumente științifice esențiale pentru studiul suprafeței lunare și măsurarea undelor radio.

Pe lângă echipamentele științifice, Odysseus transportă și 125 de sculpturi minuscule de Jeff Koons, care aspiră să devină primele opere de artă pe suprafața lunară. Administratorul NASA, Bill Nelson, a salutat acest triumf, subliniind importanța parteneriatelor comerciale și progresul semnificativ pe care îl reprezintă pentru explorarea spațială.

În ciuda unei probleme de ultim moment cu sistemul de navigație autonom, care a necesitat intervenția rapidă a inginerilor, aselenizarea s-a realizat cu succes pe 22 februarie. Sonda-robot cu șase picioare a aterizat în craterul Malapert A, iar semnalele transmise către controlul misiunii au confirmat succesul aselenizării, deși comunicarea a fost inițial slabă și a necesitat câteva minute pentru a fi restabilită.

Lansarea misiunii IM-1, fără echipaj, a fost posibilă prin colaborarea cu SpaceX, compania lui Elon Musk, care a furnizat racheta Falcon 9. Acest succes vine după o tentativă eșuată de aselenizare în luna precedentă și stabilește premisele pentru viitoarele misiuni Artemis ale NASA, care își propun să trimită astronauți pe Lună la sfârșitul anului 2026.

Această realizare nu doar că reconfirmă SUA ca un lider în explorarea spațială, dar deschide și noi posibilități pentru colaborările public-privat în cadrul programului Commercial Lunar Payload Services (CLPS) al NASA, care vizează livrarea de instrumente și echipamente pe Lună la costuri mai reduse.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---