Politic Externe

Rusia intenționează să deschidă șase secții de vot în Transnistria, contrar acordului cu Chișinăul

schedule 11 mar. 2024, 17:26

Rusia intenționează să deschidă șase secții de vot în Transnistria, contrar acordului cu Chișinăul
Alexandru Nika/Shutterstock
Rusia intenționează să deschidă șase secții de vot în Transnistria pentru alegerile din martie, contrar acordului cu Moldova.

Rusia plănuiește să deschidă mai multe secții de vot în regiunea transnistreană pentru alegerile prezidențiale ce vor avea loc pe 17 martie, în pofida acordului cu guvernul Republicii Moldova care permitea doar o secție de vot în sediul ambasadei de la Chișinău. Conform rapoartelor presei locale, care citează un mesaj al Ambasadei ruse în Moldova, sunt prevăzute șase secții de vot în Transnistria, distribuite în orașele Tiraspol, Tighina, Rîbnița și Grigoriopol.

Această decizie vine în contradicție cu declarațiile anterioare ale Ministerului de Externe al Moldovei, care a specificat că alegerile prezidențiale ruse pot fi organizate exclusiv în cadrul misiunii diplomatice ruse din Chișinău. Ministrul de externe moldovean, Mihai Popșoi, a subliniat că orice încercare de a organiza scrutinul în afara ambasadei va fi considerată contraproductivă.

În ciuda acestor divergențe, pe site-urile oficiale ale Ambasadei Rusiei și ale Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse este menționată doar o singură secție de vot în Moldova, aceasta fiind în clădirea ambasadei din Chișinău. Ministerul de Externe al Moldovei a anunțat că va reveni cu o reacție oficială la această situație.

Alegerile prezidențiale din Rusia sunt programate pentru perioada 15-17 martie 2024, cu președintele Vladimir Putin ca favorit pentru un nou mandat, în contextul în care opoziția a fost suprimată, mai ales după invazia Ucrainei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---