Externe

Parlamentul European acuză Guvernul rus de moartea lui Alexei Navalnîi

schedule 29 feb. 2024, 16:25

Parlamentul European acuză Guvernul rus de moartea lui Alexei Navalnîi
Hadrian / Shutterstock
PE acuză Rusia de moartea lui Navalnîi, cere anchetă și susține opoziția. Văduva acuză Putin direct.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care afirmă că Guvernul rus și președintele Vladimir Putin sunt responsabili pentru moartea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi. Rezoluția a fost votată cu o majoritate covârșitoare, înregistrând 506 voturi pentru și doar 9 împotrivă.

În timpul unei sesiuni plenare la Strasbourg, văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a susținut că soțul ei a fost torturat și ucis prin ordinele directe ale lui Vladimir Putin, pe care l-a descris ca fiind "un monstru sângeros" și nu un politician.

Parlamentul European a cerut o anchetă internațională independentă și transparentă pentru a clarifica circumstanțele exacte ale decesului lui Navalnîi și pentru a asigura că vinovații vor fi trași la răspundere. În plus, PE a exprimat sprijinul său pentru opoziția democratică din Rusia și a îndemnat statele membre să intensifice eforturile de eliberare a prizonierilor politici.

În contextul funeraliilor lui Navalnîi, care sunt programate să aibă loc la Moscova, Parlamentul European a solicitat autorităților ruse să permită desfășurarea acestora în condiții demne și să nu obstrucționeze planurile familiei. Exista îngrijorări exprimate de Iulia Navalnaia că funeraliile ar putea fi marcate de arestări, având în vedere numărul mare de susținători ai opozantului și tensiunile cu Kremlinul.

Alexei Navalnîi a decedat pe 16 februarie într-o colonie penală, după ce, conform serviciilor penitenciare ruse, s-a simțit brusc rău. Echipa lui Navalnîi și lideri occidentali au acuzat deschis autoritățile ruse de asasinarea lui. Navalnîi a fost distins postum cu Premiul Saharov 2021 al Parlamentului European pentru drepturile omului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---