Externe

Percheziții la Parlamentul European într-o anchetă privind ingerințele rusești

schedule 29 mai 2024, 17:08

Percheziții la Parlamentul European într-o anchetă privind ingerințele rusești
Ajdin Kamber/Shutterstock
Percheziții la Parlamentul European într-o anchetă de corupție și influență rusă, vizând un fost asistent și un europarlamentar.

Autoritățile belgiene și franceze au efectuat percheziții la sediile din Bruxelles și Strasbourg ale Parlamentului European, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de ingerință rusească și corupție. Potrivit procuraturii federale belgiene, investigația vizează un fost asistent parlamentar și actual consilier al unui europarlamentar de extremă-dreapta, suspectat că ar fi promovat propaganda rusă.

Perchezițiile au avut loc la domiciliul și birourile fostului asistent, identificat de unele surse ca Guillaume Pradoure, care a lucrat pentru europarlamentarul german Maximilian Krah din partidul Alternativa pentru Germania (AfD). Acum, Pradoure este consilier al europarlamentarului olandez Marcel de Graaff. Ancheta se concentrează pe acuzații de corupție pasivă și apartenență la o organizație criminală, cu indicii că membri ai Parlamentului European ar fi fost plătiți pentru a răspândi propaganda rusă prin intermediul site-ului de știri Voice of Europe.

Investigația a fost declanșată după ce serviciile de informații din Cehia au destructurat o rețea suspectată de a folosi europarlamentari pentru a disemina propaganda Kremlinului. În contextul acestor evenimente, Consiliul Uniunii Europene a interzis activitățile a patru companii media acuzate de difuzarea de propagandă pro-rusă.

Parlamentul European a declarat că colaborează pe deplin cu autoritățile polițienești și judiciare pentru a facilita cursul justiției. Ancheta continuă, iar autoritățile nu au oferit detalii suplimentare despre suspect sau despre progresul investigației.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---