Externe

Grupare subversivă care plănuia să ocupe Parlamentul Ucrainei, destructurată de SBU

schedule 01 iul. 2024, 15:44

Grupare subversivă care plănuia să ocupe Parlamentul Ucrainei, destructurată de SBU
Foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock
SBU a dejucat un complot de răsturnare a guvernului Ucrainei, arestând membrii unei grupări care plănuiau să preia Parlamentul.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat destructurarea unei grupări subversive care intenționa să răstoarne guvernul și să preia controlul asupra Radei Supreme, Parlamentul Ucrainei. Conform SBU, grupul era condus de cofondatorul unei organizații cunoscute pentru acțiuni antiucrainene și plănuia să anunțe înlăturarea de la putere a conducerii politico-militare a țării în timpul unei adunări mascate drept eveniment pașnic.

Suspecții, care au comunicat prin aplicații de mesagerie și se întâlneau în grupuri mici, sunt acuzați de acțiuni ce vizează schimbarea violentă a ordinii constituționale și acapararea puterii de stat. În urma perchezițiilor, au fost găsite arme, muniții, echipamente informatice și documente care conțin dovezi ale unor fapte penale. Arestați preventiv, făptașii riscă până la zece ani de închisoare și confiscarea bunurilor.

Ancheta a dezvăluit că grupul a distribuit mesaje pe rețelele de socializare ce discreditau actuala conducere și căutase să atragă cadre militare și gardieni înarmați din structuri private pentru a efectua preluarea puterii. Evenimentele publice vizau alegerea unui nou "guvern interimar" și preluarea controlului asupra clădirii Parlamentului, în special în ziua de 30 iunie, când Ucraina sărbătorește Ziua Constituției.

Patru persoane sunt anchetate în regiunea Ivano-Frankivsk pentru distribuirea de materiale care cer răsturnarea violentă a ordinii constituţionale, dintre care doi sunt privaţi de libertate preventiv. SBU continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele infracțiunii și pentru a aduce toți implicatii în fața justiției.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6264 RON
0.01980
GBP
GBP: 5.8751 RON
-0.00570
HUF
HUF: 1.2596 RON
-0.00450
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.1228 RON
0.01580
Convertor valutar

Rezultat: ---