Externe

Israelul a utilizat sistemul de inteligență artificială "Lavender" pentru identificarea țintelor Hamas

schedule 04 apr. 2024, 08:18

Israelul a utilizat sistemul de inteligență artificială "Lavender" pentru identificarea țintelor Hamas
Nick Beer/Shutterstock
Sistemul AI "Lavender" al armatei israeliene a identificat ținte Hamas în Gaza, ridicând probleme morale și legale.

Armata israeliană a folosit un sistem de inteligență artificială numit "Lavender" pentru a identifica peste 37.000 de potențiale ținte asociate cu gruparea palestiniană Hamas în timpul conflictului din Fâșia Gaza, conform unor surse din serviciile de informații. Sistemul, dezvoltat de Unitatea 8200, divizia de elită a serviciilor de informații israeliene, a procesat volume mari de date pentru a identifica rapid potențiali agenți "juniori" ai Hamas și Jihadului Islamic Palestinian (PIJ).

Sursele au dezvăluit că, în primele săptămâni ale războiului, armata israeliană a aplicat cote pre-autorizate pentru numărul estimat de civili care ar putea fi uciși înainte de a autoriza o lovitură aeriană. În unele cazuri, li s-a permis să ucidă 15 sau 20 de civili în timpul atacurilor asupra militanților de rang inferior. Atacurile au fost efectuate cu muniții neghidate, cunoscute sub numele de "bombe stupide", care au dus la distrugerea caselor și moartea tuturor ocupanților.

Ofițerii de informații implicați în utilizarea sistemului "Lavender" au mărturisit că rolul uman în procesul de selecție a țintelor a devenit nesemnificativ, cu unii afirmând că au avut mai multă încredere în "mecanismul statistic" decât în judecata umană. Această abordare a ridicat întrebări juridice și morale, transformând relația dintre personalul militar și tehnologie.

În răspuns la aceste dezvăluiri, armata israeliană (IDF) a susținut că operațiunile sale au fost efectuate în conformitate cu normele de proporționalitate prevăzute de dreptul internațional și că "bombele stupide" sunt un "armament standard" folosit cu un nivel ridicat de precizie. IDF a negat utilizarea unui sistem de inteligență artificială care identifică agenți teroriști sau încearcă să prezică dacă o persoană este terorist, afirmând că sistemele informatice sunt doar instrumente pentru analiști în procesul de identificare a țintelor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---