Externe

Israelul obține controlul complet asupra granițelor terestre ale Fâșiei Gaza

schedule 30 mai 2024, 10:48

Israelul obține controlul complet asupra granițelor terestre ale Fâșiei Gaza
Nick Beer/Shutterstock
Israelul a preluat controlul Coridorului Philadelphi, descoperind tuneluri folosite de Hamas, riscând tensiuni cu Egiptul.

Armata Israelului a anunțat că a obținut controlul „operațional” asupra Coridorului Philadelphi, zona tampon de la granița cu Egiptul, în contextul ofensivei asupra Rafah. Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a declarat că acest control operează o schimbare semnificativă în dinamica de securitate a regiunii, susținând că aproximativ 20 de tuneluri au fost descoperite în zonă, care ar fi fost folosite de Hamas pentru a introduce arme în Fâșia Gaza.

Această mișcare a Israelului riscă să complice relațiile cu Egiptul, care anterior a declarat că a distrus sute de tuneluri transfrontaliere începând cu 2013. O sursă egipteană la nivel înalt a negat existența tunelurilor menționate de Israel, acuzându-l că folosește aceste afirmații pentru a justifica ofensiva asupra orașului palestinian Rafah și prelungirea războiului în scopuri politice.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a indicat că acțiunile Israelului sunt în concordanță cu operațiunea terestră „limitată” despre care oficialii israelieni au informat administrația Biden. Coridorul Philadelphi este parte dintr-o zonă demilitarizată mai mare, stabilită prin acorduri de pace, unde fiecare parte poate desfășura doar un număr mic de trupe sau polițiști de frontieră.

La începutul lunii, o dispută diplomatică a izbucnit între Israel și Egipt după ce armata israeliană a preluat controlul punctului de trecere Rafah. Extinderea ofensivei în sudul Gazei de către Israel semnalează o intensificare a tensiunilor în regiune.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 14 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

35 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9728 RON
-0.00170
USD
USD: 4.476 RON
0.00390
GBP
GBP: 5.8944 RON
0.00150
HUF
HUF: 1.2617 RON
0.00380
BGN
BGN: 2.5425 RON
-0.00080
CHF
CHF: 5.3165 RON
-0.02390
Convertor valutar

Rezultat: ---