Externe

Norvegia și Irlanda recunosc oficial statul palestinian, Israelul recheamă ambasadorii

schedule 22 mai 2024, 10:51

Norvegia și Irlanda recunosc oficial statul palestinian, Israelul recheamă ambasadorii
Pixabay
Norvegia și Irlanda recunosc statul palestinian, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu și atacurilor în Gaza.

Guvernele din Norvegia și Irlanda au anunțat miercuri recunoașterea oficială a statului palestinian. Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, și ministrul de externe Espen Barth Eide au declarat în cadrul unei conferințe de presă că „nu poate exista pace fără un stat palestinian”, subliniind că decizia este în interesul Israelului și că un astfel de pas nu mai poate aștepta până la încheierea unui acord de pace. În urma acestui anunț, Israelul și-a rechemat ambasadorii din Irlanda și Norvegia pentru „consultări urgente”, conform unui comunicat al ministrului de externe Israel Katz.

Această mișcare vine în contextul tensiunilor crescute din regiune, după ce forțele israeliene au efectuat atacuri în Fâșia Gaza, provocând un nou exod de sute de mii de persoane și restricționând drastic fluxul de ajutoare. Decizia Norvegiei și Irlandei urmează o tendință similară în cadrul Uniunii Europene, unde mai multe state membre, inclusiv Spania, au indicat intenția de a recunoaște statul palestinian, susținând necesitatea unei soluții cu două state pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu.

Peste 140 de țări au recunoscut deja Palestina ca stat independent, majoritatea fiind situate în Africa, America de Sud și Asia. În Europa, Suedia a fost prima țară din UE care a recunoscut un „stat al Palestinei” în 2014, urmată de alte state care au făcut acest lucru înainte de aderarea la UE.

Teritoriile palestiniene, care includ Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est, se confruntă cu o situație complexă, cu zone sub controlul Hamas sau Fatah și părți sub ocupație israeliană.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6489 RON
0.00270
GBP
GBP: 5.88 RON
0.00200
HUF
HUF: 1.2603 RON
-0.00610
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1718 RON
0.01430
Convertor valutar

Rezultat: ---