Externe

SUA suspendă temporar transferul de arme către Israel în contextul tensiunilor din Rafah

schedule 08 mai 2024, 10:22

SUA suspendă temporar transferul de arme către Israel în contextul tensiunilor din Rafah
Foto: Shutterstock
SUA suspendă un transport de arme către Israel pentru a preveni escaladarea conflictului în Rafah, Gaza.

Administrația președintelui american Joe Biden a suspendat un transport de arme către Israel, în contextul tensiunilor din orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza. Decizia vine în urma încercărilor eșuate ale președintelui Biden de a preveni un asalt la scară largă al forțelor israeliene în Rafah, unde sute de mii de palestinieni s-au refugiat din calea conflictelor.

Un oficial american, care a preferat să rămână anonim, a menționat că, în lumina apropiatei decizii a liderilor israelieni de a invada Rafah, SUA au revizuit cu atenție transferurile propuse de anumite arme către Israel, care ar putea fi folosite în oraș. În urma acestei revizuiri, un transport care includea 1.800 de bombe de 2.000 de livre și 1.700 de bombe de 500 de livre a fost oprit.

Departamentul de Stat al SUA examinează și alte transferuri de arme, inclusiv utilizarea bombelor de precizie JDAM. Întârzierea acestui transport survine într-un moment în care SUA exercită presiuni publice asupra Israelului pentru a-și amâna ofensiva în Rafah, cu scopul de a evita victimele civile.

În paralel, forțele israeliene au ocupat principalul punct de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt, la Rafah, închizând cele două principale puncte de acces pentru ajutor umanitar, o măsură considerată „inacceptabilă” de către Statele Unite. Secretara de presă a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reafirmat angajamentul SUA față de securitatea Israelului, dar a adăugat că este posibil să se poarte conversații directe cu Israelul pentru protecția vieților cetățenilor.

Această întârziere în transferul de arme este prima de acest fel de când administrația Biden și-a exprimat sprijinul deplin pentru Israel după atacul Hamas din 7 octombrie. Conflictul a dus la pierderea a mii de vieți palestiniene și a lăsat mulți locuitori din Gaza în pragul foametei, declanșând proteste în SUA și în alte părți ale lumii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---