Externe

SUA inițiază vot în Consiliul de Securitate al ONU pentru armistițiu în Fâșia Gaza

schedule 10 iun. 2024, 11:15

SUA inițiază vot în Consiliul de Securitate al ONU pentru armistițiu în Fâșia Gaza
https://pixabay.com/photos/flag-america-usa-states-1291945/
SUA cere vot ONU pentru rezoluție ce susține acordul de încetare a focului între Israel și Hamas, cu Biden promovând pacea.

Statele Unite au solicitat un vot în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru un proiect de rezoluție care îndeamnă la punerea în aplicare a unui acord de încetare a focului între Israel și Hamas în Fâșia Gaza. Purtătorul de cuvânt al misiunii SUA la ONU, Nate Evans, a declarat că este esențial ca membrii Consiliului să vorbească pe o singură voce în sprijinul acestui acord.

Președintele american Joe Biden a dezvăluit anterior un plan israelian în trei faze, menit să conducă la o pace durabilă în regiune. Proiectul de rezoluție american subliniază responsabilitatea Hamas de a accepta acest plan și cere ambelor părți să implementeze termenii săi fără întârziere și fără condiții.

Votul este programat pentru ziua de luni, conform surselor diplomatice, dar nu a fost încă confirmat de președinția sud-coreeană a Consiliului. Mai mulți membri ai Consiliului, inclusiv Algeria, care reprezintă grupul arab, și Rusia, care deține drept de veto, au exprimat rezerve față de versiunile anterioare ale textului.

Această mișcare vine în urma criticilor aduse Statelor Unite pentru blocarea inițiativelor anterioare de rezoluție care solicitau încetarea focului în Gaza. Decizia Curții Internaționale de Justiție de la sfârșitul lunii mai, care a ordonat Israelului să-și oprească ofensiva la Rafah, a fost urmată de un proiect de rezoluție al Algeriei care cerea încetarea imediată a focului și a ofensivei din Rafah, un text pe care SUA l-au considerat nefavorabil.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.97 RON
-0.00100
USD
USD: 4.5781 RON
0.00040
GBP
GBP: 5.8914 RON
0.00860
HUF
HUF: 1.2701 RON
-0.00910
BGN
BGN: 2.5411 RON
-0.00050
CHF
CHF: 5.1865 RON
0.02290
Convertor valutar

Rezultat: ---