Externe

Noi condiţii pentru un armistiţiu mai lung între Israel și Hamas. Directorul CIA s-a întâlnit cu șeful Mossad în Qatar

schedule 30 nov. 2023, 08:16

Noi condiţii pentru un armistiţiu mai lung între Israel și Hamas. Directorul CIA s-a întâlnit cu șeful Mossad în Qatar
Foto: AGERPRES

Israelul și Hamas au luat în considerare, miercuri, noi condiții pentru un armistițiu mai lung în Fâșia Gaza. De această dată, acordul poate să includă eliberarea de către gruparea islamistă palestiniană a unor ostatici bărbaţi sau militari, nu doar femei şi copii, a declarat o sursă informată cu privire la negocieri, conform Reuters. Directorul CIA a ajuns în Qatar pentru o întâlnire neanunțată cu șeful sprionajului israelian Mossad. 

Război Israel - Hamas. Noi condiții pentru un armistițiu mai lung

Şefii Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) şi Serviciului de informaţii externe al Israelului (Mossad) s-au întâlnit marţi la Doha cu premierul Qatarului. Aceștia au discutat despre o posibilă nouă fază și ceea ce ar fi necesar pentru o prelungire a armistițiului pentru mai mult decât câteva zile. 

Negociatorii din Qatar s-au întâlnit cu responsabili ai Hamas înainte de reuniune, pentru a evalua disponibilitatea acestora de a agrea noii parametri.

Nu se ştie deocamdată rezultatul discuţiilor între Qatar şi Hamas. Directorul CIA, William Burns, s-a aflat la Doha „pentru întâlniri privind conflictul între Israel şi Hamas, inclusiv discuţii despre ostatici”, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului, fără să ofere detalii.

William Burns, David Barnea, şeful serviciului israelian de informaţii externe Mossad, şi premierul Qatarului, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, s-au întâlnit cu oficiali egipteni, la o zi după ce Qatarul a anunţat prelungirea cu două zile a unui acord iniţial de încetare a focului de patru zile în Gaza, care urma să expire în noaptea de luni spre marţi.

Bilanț primele 4 zile de armistițiu

Încetarea focului a adus primul răgaz în Fâșia Gaza din ultimele șapte săptămâni. În acest timp, Israelul a bombardat neîncetat enclava ca represalii la atacul din 7 octombrie al comandourilor Hamas în comunitățile din sudul Israelului, care au ucis aproape 1.200 de oameni și au luat alți 240 ostatici. 

Israelul a promis că va anihila gruparea Hamas, aflată la putere în Gaza. Guvernul Hamas susține că bombardamentele israeliene asupra enclavei au ucis până în prezent peste 15.000 de persoane, dintre care aproximativ 40% copii.

În primele patru zile ale acordului de armistițiu, combatanții Hamas au eliberat 50 de femei și copii israelieni care au fost luați ostatici. În schimb, Israelul a eliberat 150 de deținuți palestinieni din închisoarile sale, femei și adolescenți.

În cadrul prelungirii armistițiului cu două zile, Hamas a eliberat încă 10 femei și copii israelieni pe zi. Până acum, nu a existat vreun indiciu care să arate că Hamas ar fi de acord să elibereze ostatici bărbați sau cadre militare. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---