Economic

Marea Britanie înregistrează cea mai mare creștere economică trimestrială din ultimii trei ani

schedule 10 mai 2024, 12:41

Marea Britanie înregistrează cea mai mare creștere economică trimestrială din ultimii trei ani
Pixabay
Marea Britanie iese din recesiune cu o creștere de 0,6% în T1 2024, depășind așteptările economiștilor.

Marea Britanie a ieșit din recesiune, înregistrând o creștere economică de 0,6% în primul trimestru al anului 2024, cea mai mare rată de creștere trimestrială din ultimii aproape trei ani. Această expansiune a depășit așteptările economiștilor, care anticipaseră o creștere de doar 0,4% pentru perioada ianuarie-martie. Datele publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) indică o revenire a economiei după două trimestre consecutive de contracție în a doua jumătate a anului 2023.

Premierul Rishi Sunak și ministrul de finanțe Jeremy Hunt au salutat aceste cifre, subliniind că economia își revine pe deplin pentru prima dată de la pandemie. În ciuda acestor declarații optimiste, Partidul Laburist din opoziție a criticat guvernul, susținând că nu reflectă realitatea dificilă cu care se confruntă mulți britanici.

Banca Angliei (BoE) a menținut rata dobânzilor la 5,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, dar și-a exprimat optimismul cu privire la scăderea inflației, ceea ce ar putea permite reducerea ratelor în lunile următoare. Inflația a scăzut ușor în martie, la 3,2% în ritm anual, de la 3,4% în luna precedentă, însă rămâne peste ținta de 2% stabilită de BoE.

Creșterea economică a fost susținută de o performanță solidă în comerțul cu amănuntul, transportul public, transportul rutier și sănătate, precum și de o creștere în producția de automobile. Cu toate acestea, construcțiile continuă să înregistreze o slăbiciune. În ciuda acestui progres, Marea Britanie se confruntă cu una dintre cele mai lente recuperări de pe urma pandemiei de coronavirus, economia fiind cu doar 1,7% mai mare decât nivelul de la sfârșitul anului 2019.

Economiștii avertizează că, deși perspectivele pe termen scurt sunt mai bune, creșterea PIB-ului este limitată de slăbiciunea continuă a creșterii productivității și de posibilitățile reduse de creștere a nivelului de ocupare a forței de muncă. În plus, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut pentru prima dată în ultimii doi ani în primul trimestru, cu 0,4%, dar a fost cu 0,7% mai mic decât în anul precedent, ceea ce subliniază presiunea continuă asupra nivelului de trai.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---